Kalocsának és Penészleknek sem fideszes polgármestere lesz végül

2 hónapja ezelőtt 30



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Három helyen tartottak vasárnap megismételt polgármester-választást, egy városban, Kalocsán pedig a két szavazókörben megismételt szavazás írta át a korábbi választási eredményt.

A mostani szavazásokon érintett legnagyobb településen, Kalocsán júniusban a fideszes Filvig Géza 23 szavazattal nyert, de a kevesebb mint két tucat szavazattal lemaradó Bagó Zoltán, a Kalo Lokálpatrióta Egyesület jelöltje fellebbezést nyújtott be, mert szerinte „az igazolt és valószínűsíthető jogsértések az egész településen sértették a választások tisztaságát”.

A Kúria aztán július 7-re elrendelte a polgármester-választás részleges megismétlését az 5. számú egyéni választókerületben, a 10. és 11. számú szavazókörökre.

Mint megírtuk, a két szavazókörben megismételt választás végül megfordította a végeredményt, Bagó az összesítés szerint végül 2423- 2257-re győzött.

Ajándékcsomag szavazatért

A Somogy vármegyei Nemesdéden választási csalás miatt kellett új választást kiírni. A választási bizottság indoklása szerint Kovács Gyula polgármesterjelölt társa élelmiszer-ajándékcsomagokat osztott szavazatokért cserébe, az ajándékokért le kellett fotózni a szavazatokat – erről videók, hangfelvételek és szemtanúk tanúskodnak. A végeredmény: Kovács 222 szavazattal 50,8 százalékot ért el, Kuti József 146-tal 33,41 százalékot, míg Halászi Attila pedig csak 15,75 százalékot a maga 69 szavazatával. 2022-ben a Fidesz tarolt a településen.

Az új szavazáson ismét Kovács Gyula nyert, 228 szavazatot kapott (ez 6-tal több, mint az érvénytelenített szavazáson). Kuti Józsefre 155-en szavaztak (ő is növelte a voksai számát), A korábbi harmadik, Halászi Attila visszalépett.

Mozgóurna akadályozása

Penészleken azért kellett újra kiírni a választást, mert bár a fideszes polgármesternő, Klenik Sándorné 12 szavazattal győzött, az eredményt megsemmisítette a területi választási bizottság. A tucat szavazattal alulmaradt független jelölt, Bíró Péter nyújtott be fellebbezést, aminek helyt adott a bizottság.

A regnáló polgármester, a fideszes Klenik Sándorné 312, a független Bíró Péter pedig 300 szavazatot kapott. A két jelölt közötti feszültség a mozgóurnák miatt fokozódott, ami végül az új választás elrendeléséhez is vezetett.

Bíró szerint az önkormányzat ugyanis nem volt felkészülve arra, hogy a mozgóurnákat milyen távolságra és terepre kell majd szállítani, ezért adott ő segítséget. A mozgóurna viszont így sem ért vissza a 19 órai urnazárásra a szavazóhelyiségbe. Klenik Sándorné szerint hiába Bíróék nyújtották be a fellebbezést, valójában ők hátráltatták a mozgóurnás szavazást.

A megismételt szavazáson már Bíró Péter nyert, a korábbinál több, 341 szavazatot kapott. Klenik Sándorné 308 szavazattal lett második. A szavazópolgárok 80,62 százaléka vett részt a megismételt szavazáson.

Autóztatás

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szegi nevű településen is megsemmisítette a választási bizottság az eredményt, miután a helyi lakosok petíciót indítottak az új választás érdekében. Petíciójukban azt írták:

„Tisztelt Szegi Választási Bizottság! A 2024. 06.09-én Szegiben az Önkormányzati választáson szembesült a falu lakossága, hogy nem a tényleges itt lakó választópolgárok döntöttek a polgármester személyéről és a képviselő testület tagjairól. Autóztatás történt, melyről fotók készültek. Az újonnan betelepült választópolgárok segédeszközöket használtak, papírra vetett listával érkeztek. Szeretnénk élni a demokratikus jogainkkal, hiszünk a tisztességes választásban és kérjük a választás ismétlését. Aláírást gyűjtöttünk és követeljük a tisztességes újraválasztást.”

A fellebbezés a Kúriáig jutott, ami megállapította, hogy a polgármester-választást megelőzően, a szavazóköri névjegyzék megnyitásától annak lezárásáig, illetve a választás napjáig a településen a választásra jogosultak száma 246-ról 41,46 százalékkal, 348-ra, ezen belül a választást közvetlenül megelőző napokon 70 fővel, azaz 28,45 százalékkal nőtt. „Ezen objektív adatok az 59 választópolgár írásbeli nyilatkozatával alátámasztva - figyelembe véve a település nagyságát is - alátámasztják a fellebbezésben állított törvénysértést” - írták.

Az első választást a Fidesz jelöltje, Trudics Andrea nyerte 153 szavazattal, míg a független jelölt, Kisvárdai Tibor 105 szavazatot gyűjtött. A második szavazáson is Trudics Andrea nyert, de már kevesebb, 128 szavazattal. A második Kisvárdai Tibor 101 szavazatot kapott. 1 szavazatot kapott Kovács Ferenc és szintén egyet Weiszhausz Gábor Gergely. A névjegyzékben szereplő 350 választópolgár 67 százaléka jelent meg,

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!