Karácsony: A Tisza párt és az ellenzék összefogásának hosszú távon nincs alternatívája

1 hét ezelőtt 9



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Dobrev Klára szerint hazugság, hogy a DK egy kék Fidesz, Karácsony Gergely szerint pedig még sok időnek kell eltelnie, hogy az ellenzék összefogjon a Tisza-párttal, de hosszú távon nincs más alternatíva.

A két politikust hétfőn a DK–MSZP–Párbeszéd szövetség salgótarjáni eseményén kérdeztük meg többek között arról, hogy mit gondolnak Magyar Péter több ezres debreceni tüntetéséről, és hogy múlt hét végén kék Fidesznek nevezte a DK-t. Az eseményről szóló riportunkat itt lehet megnézni:

A DK EP-képviselőjét a beszédek után kérdeztük meg, hogy mit gondol arról, hogy Magyar múlt héten több ezres tüntetést tartott Debrecenben, amire az ellenzék nem igazán volt képes az elmúlt 14 évben Budapesten kívül. Mint elmondta, szerinte a legfontosabb feladata egy politikusnak, hogy a szavazóurnákhoz vigye az embereket, de azt hogy a magyarok elégedetlenek és mérhetetlenül dühösek, azt mindenhol lehet érezni.

„Rengeteg emberben van feszültség, összeszorított fogakkal élik le a mindennapjaikat az emberek, egy politikusnak pedig az a feladata, hogy ebből politikai közösséget formáljon.”

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere szerint pedig „az újdonság varázsáról” van szó, de „végülis a szavazatokra játszák ezt a játékot”.

Később amikor Magyar Péter hétvégi kijelentéséről kérdeztük, miszerint a DK egy kék Fidesz, azt mondta, hogy „az ellenzéki szereplők egymás riválisai is. Nyilván én ezzel mélységesen nem értek egyet, de az EU-parlamenti választás mindig egy ellenzéken belüli rivalizásáról szól.”

„Azt remélem, hogy majd ezt a rivalizálást az együttműködés fogja felváltani mert a parlamenti választáson ott nincs három pólus, ott két pólus van.”

Dobrev szerint hazugság, hogy a DK egy kék Fidesz, viszont arra a kérdésre, hogy a jövőben összefognának-e a Tisza párttal, elmondta, hogy „aki Orbán-rendszerét le akarja váltani annak együtt kell működnie, én pedig mindenkivel hajlandó vagyok együttműködni”.

Karácsony szerint az ellenzék és a Tisza párt összefogása még

„nagyon sokára lesz de azt gondolom, hogy hosszú távon ennek nincs alternatívája”.

A Magyar-jelenségre a két politikus már a beszédeik közben is utalt, Karácsony például úgy fogalmazott, hogy „nem unatkozik mostanában, akit érdekel az ellenzéki politika.” Szerinte jelenleg van egy kis pezsgés, de ez nem baj. Majd elmondta, hogy szerinte a hitelességnek van egy egyszerű tesztje: azt csinálják-e, amit mondanak.

„Lehet, kicsit már unalmasak vagyunk, nincsenek érdekes családi drámáink, mint másoknak. De mi tíz éve is ezt gondoltuk, és tíz év múlva is ezt fogjuk gondolni.”

Ehhez képest Dobrev Klára már sokkal nyíltabban fogalmazott Magyarról. Szerinte van egy sajátos hungarikumunk, miszerint nálunk már „az az ellenzéki, aki egyszer-kétszer-háromszor-négyszer a Fideszre szavazott, és aki az ellenzéket akarja leváltani. Azt hívjuk ellenzékinek, aki Orbánt és a kormányt akarja leváltani. Aki az ellenzéket akarja leváltani, azt máshogy nevezzük.”

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!