Karsai Dániel kegyelmet kér az államfőtől azoknak, akik gyógyíthatatlan, halálos betegeknek segítenek meghalni

1 hét ezelőtt 8



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániel nyílt levelet írt Sulyok Tamásnak, amiben kegyelmet kér a köztársasági elnöktől azoknak, akik gyógyíthatatlan, halálos betegeknek segítenek meghalni.

Karsai felidézte, hogy januárban felvetette Novák Katalinnak, hogy változtasson a kegyelmi jogkör gyakorlásán. „Örömömre szolgált, hogy Elnök Asszony részéről nyitottságot tapasztaltam, ám az ismert közéleti események elsodorták az akkor ígéretesnek indult párbeszédet is” – írja Karsai arra utalva, hogy a pedofilbűntársnak kegyelmet adó Novák Katalint lemondatták és eltüntették a nyilvánosság elől.

Karsai azt kéri Sulyoktól, hogy folytassák ott a párbeszédet, ahol Novák Katalinnal „kényszerűen” abbahagyták. Karsai azt kéri Sulyoktól, hogy „tegyen nyilvános nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy kegyelemben részesíti azokat a magyar állampolgárokat, akik olyanoknak segítenek az eltávozásban, akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek, és emiatt elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek vannak kitéve”. „Annak érdekében, hogy az elnöki kegyelmet véletlenül se lehessen visszaélésszerűen alkalmazni, azt is javaslom, hogy állítson fel egy bizottságot, amely a kegyelmezési ügyekben segítené Önt az egyedi ügyek elbírálásában” – írja Karsai.

A jogász szerint a „javasolt vállalások, ha tökéletes és végleges megoldást nem is kínálnak az életvégi döntések meghozatalához való jog kapcsán, jelen jogszabályi környezetben jelentős előrelépést jelentenének”. „Mivel a köztársasági elnöki kegyelem ilyen típusú gyakorlása morálisan teljesen indokolt, kiváló lehetőség lenne a kegyelmezési jogkörben megrendült bizalom helyreállítására is” – írja Karsai, aki akár személyesen is találkozna Sulyokkal.

Nemrég több mint 12 órát töltöttünk a rohamosan romló állapotú Karsaival, aki megmutatta nekünk, hogyan néz ki egy napja, és a legintimebb pillanatokban sem küldött ki minket a szobából, hogy ezzel is az eutanázia legalizálása mellett küzdjön. Karsai a héten alkotmányjogi panaszokat nyújtott be, miután a Kúria elutasította az eutanáziás népszavazási kérdéseit.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!