Kegyetlen napok következnek, ilyen trükkökkel éld túl a hőséget

1 hét ezelőtt 8



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A következő napokban egyre perzselőbb lesz a kánikula, vele együtt pedig az UV-sugárzás is – közölte a HungaroMet Zrt. hétfőn.

Hazánk fölé egy afrikai eredetű anticiklon érkezik, forró, száraz léghullámokkal. Keddre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Dél-Magyarországra, mert a napi középhőmérséklet várhatóan meghaladja a 25 Celsius-fokot. Szerdára Bács-Kiskunra, Csongrád-Csanádra és Békésre, csütörtökön Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést. Ez azt jelenti, hogy

Kegyetlen napok következnek, ilyen trükkökkel éld túl a hőséget

a napi középhőmérséklet várhatóan a 27 fokot is túl fogja lépni.

A várható hőhullám miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium több munkavédelmi irányelv betartására figyelmeztet, miután a hőség rendkívül megterheli a fizikai munkát végzők szervezetét.

A tartós meleg és a fizikai munka többlet hőtermelést okoz a szervezetben, megnövelve a hőártalmak – például hőséggörcsök, hőkimerülés, hőguta – kialakulásának kockázatát.

A túl meleg munkahelyi környezet koncentráció gyengülést, csökkenő mértékű elővigyázatosságot és gyengébb fizikai teljesítőképességet okoz. A szabadban dolgozók különösen nagy egészségi és biztonsági kockázatnak vannak kitéve.

A munkavédelmi előírások alapján

a munkahely melegnek minősül, ha a munkahelyi klíma a munkahelyen a 24 Celsius-fok (K)EH értéket meghaladja, vagy szabadtéri munkahelyen a napi középhőmérséklet legalább egy napig meghaladja a 25 Celsius-fokot, és az országos tisztifőorvos a hőség miatt a figyelmeztetést vagy a hőségriasztást kiadta.

A melegnek minősülő munkahelyeken munkavállalók igénye szerinti mennyiségben megfelelő hőmérsékletű (14-16 Celsius-fokos) ivóvizet kell biztosítani.

Zárt téri munkahelyen, ha az melegnek minősül, óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell alkalmazni.

Kerülendő az alkohol, a magas koffein és cukor

tartalmú italok. A verejtékezéssel elvesztett ásványi anyagokat kisebb étkezésekkel javasolt pótolni. Munkaszervezéssel kell biztosítani a rendszeres pihenőidőt, lehetőleg a környezethez képest hűvösebb (árnyékos) helyen, ülve töltve. A dolgozókat célszerű felkészíteni a hőség okozta túlzott igénybevétel és a hőguta tüneteinek felismerésére. Mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni!

Szabadban a munkát úgy kell megszervezni,

hogy felváltva tartózkodjanak a tűző napon a dolgozók, 11-15 óra között lehetőség szerint árnyékos helyen folyjon a munka, könnyű, világos színű és lazán viselhető ruházatban, amennyiben ez nem veszélyezteti a biztonságos munkavégzést.

The post Kegyetlen napok következnek, ilyen trükkökkel éld túl a hőséget first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!