Kódexek, Antigoné és Ady a magyarérettségi első részében

1 hét ezelőtt 11



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Ma reggel 9 órakor az első kötelező tantárggyal hivatalosan is elkezdődött az idei érettségi időszak: elsőként a magyar nyelv és irodalom írásbelin adnak számot a tudásukról az érettségizők. Több mint 75 ezer középiskolás diák számára osztották ki a magyarérettségiket. 2024-ben magyarból középszinten 73 472, emelt szinten 2066 tanuló vizsgázik: ők az első évfolyam, akik már az új, 2020-as Nemzeti alaptanterv szerint érettségiznek – írja az eduline.

A magyarérettségi I. feladatsorának megoldására a diákoknak 90 percük van. Ennyi idő alatt kell megoldaniuk a szövegértési-nyelvi feladatsort és az irodalmi műveltségi tesztet. A portál úgy tudja, a Magyar Kultúra egyik szerzőjének könyvekről szóló szövegét kapták a diákok a magyarérettségi szövegalkotás feladatrészében. 

Az I. feladatlapban jellemzően egy 800-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kell elolvasniuk a vizsgázóknak, majd az alapján megoldani a különböző feladatokat. Ezt követi a szintén I. részhez tartozó irodalmi műveltségi teszt. Ilyen feladat idén először van az érettségiben, ez váltja a korábbi évek gyakorlati szövegalkotás feladatát.

Az idei tesztben számon kérnek többek között memoritereket, egyéb irodalmi alkotásokat, korstílusokat és műfajokat is. Feltűnik a feladatlapban az Antigoné és Ady Endre, a diákoknak pedig egy lyukas szöveges feladatként többek között ki kell egészíteniük egy kapott költeményt, valamint szereplők nevei alapján meghatározni egy adott mű címét, műfaját és annak szerzőjét.

Miniszterelnöki üzenet

„Ha mi túléltük, nektek is sikerülni fog!” – üzente közösségi oldalain Orbán Viktor az érettségizőknek.

A miniszterelnök egy olyan videót is posztolt a közösségi oldalán, – szúrta ki a Metropol – melyben politikustársai (Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölt, Pintér Sándor belügyminiszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Vitályos Eszter kormányszóvivő és a kormányfő, Orbán Viktor) érettségi tablófotói, illetve aktuális videófelvételei láthatók.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Ruprech Judit 

The post Kódexek, Antigoné és Ady a magyarérettségi első részében first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!