Korai terhességet is jelezhetnek az alhasi görcsök

2 hete ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Két szülész-nőgyógyász mondta el a Parents magazinnak, mit jelent, ha alhasi görcseid vannak, de nem érkezik mellé a menzesz. A menstruáció nélküli görcsölés elég gyakran előfordul a szakemberek szerint, és számos magyarázat létezik rá, többek között emésztési problémák, medencefenéki izomgörcsök, peteérés is állhat a hátterében. Dr. Suzy Lipinski és Dr. Anisha Farishta szülész-nőgyógyász megmagyarázta, milyen okok húzódhatnak a görcsölés mögött.

„A medencében lévő idegek nem specifikusak az érintett területre, mint a bőrön – mondta Dr. Lipinski. – Tehát a kismedencei görcsök jelenthetnek problémákat bármelyik kismedencei szervben – a női szervek, a belek, a hólyagrendszer vagy akár a medencefenék izmaiban.”

Bélgörcsök

A kismedencei fájdalom és görcsök gyakran az emésztőrendszerből erednek. Több betegség és állapot okozhatja ezeket a görcsöket: „Az egyik leggyakoribb oka a görcsöknek, amelyek nem a menstruációtól származnak, a bélgörcsök – mondta el Dr. Lipinski. – Ezek a görcsök származhatnak vírusos gyomorfertőzésből vagy akár ételmérgezésből.” A gyakori okok között vannak olyan betegségek is, mint a Crohn-betegség, a fekélyes vastagbélgyulladás, a cöliákia, vagy egyszerűen csak a szokásos emésztési zavarok. Ezeket az okokat gyakran hasmenés és néha hányinger/hányás kíséri. Még a súlyos székrekedés is okozhat csúnya görcsöket.

Ovuláció

Előfordulhat, hogy olyan kismedencei görcsöket észlelsz, amelyek nem a várható menstruációhoz közel, hanem a ciklus közepén jelentkeznek. Ez valószínűleg a peteérésből ered, ami a kismedencei görcsök másik tipikus oka. „Néha a görcsöket okozhatja az ovuláció, amikor a petefészkek úgy döntenek, hogy meglepetéspartit rendeznek, ahol az ajándék egy petesejt” – magyarázta Dr. Anisha Farishta. Az ovulációs fájdalom általában enyhe, éles vagy szúró fájdalomként jelentkezik a medence egyik oldalán. Tarthat néhány percig vagy több órán keresztül.

 Getty Images

Forrás: Getty Images

Petefészekciszta

A kismedencei görcsök másik lehetséges oka a petefészekciszta, mondta Dr. Farishta. A petefészekciszták folyadékkal teli kis zsákok, amelyek a petefészkeken alakulnak ki. Általában nem károsak, és gyakran egyáltalán nem okoznak tüneteket. Alkalmanként azonban kismedencei görcsökkel járhatnak.

Ezek a görcsök a tompa fájdalomtól az intenzívebb fájdalomig terjednek, puffadást, nyomásérzetet is tapasztalhatsz, amelyek általában a medence egyik oldalán jelentkeznek. Ritkán a petefészekciszták kipukkadhatnak, ami orvosi ellátást igényelhet, a szakemberek szerint ajánlott sürgősségi orvosi ellátást kérni, ha intenzív vagy hirtelen fellépő hasi fájdalmat tapasztalsz lázzal, szédüléssel, hányással és nehézlégzéssel együtt.

Izomgörcsök

„A kismedencei fájdalom kevésbé ismert, de mégis viszonylag gyakori oka a medencefenékkel kapcsolatos, amely a méhet, a húgyhólyagot és a beleket tartó izmokat és szalagokat foglalja magában – mondta Dr. Lipinski, megjegyezve, hogy az ilyen típusú görcsök a hát alsó részén vagy a farokcsont környékén is jelentkezhetnek. – A medencefenéki izmok görcse előfordulhat trauma, például esés, baleset vagy szülés után.”

Endometriózis

Az endometriózis, amikor a méhszövet más szomszédos szerveken, például a petefészkeken vagy a beleken kezd el nőni, a legismertebb az intenzíven fájdalmas menstruációs görcsök okai közül. De az endometriózis a hónap más időszakában is okozhat komoly fájdalmat és görcsöket, még akkor is, amikor nem jön meg a menstruáció. Az állapot például krónikus kismedencei fájdalmat, hátfájást, emésztési fájdalmat és szex közbeni fájdalmat is okozhat.

Húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzések általában gyakrabban fordulnak elő a nőknél, az emiatt kialakuló fájdalom nyomásként és görcsként jelentkezhet a hát alsó részén vagy a kismedence alsó részén. A fertőzés előrehaladtával az oldaladon vagy ágyéktájékon is fájdalmat érezhetsz. A fájdalom mellett más tünetek is jelentkezhetnek, például égő érzés pisilés közben, láz, elszíneződött vagy véres vizelet, és a szokásosnál többször jelentkező vizelési inger.

Korai terhesség

Természetesen néha a menstruációs jellegű görcsök menstruáció nélkül a korai terhesség jelei lehetnek. „A korai terhességgel kapcsolatban is tapasztalhatók görcsök, különösen, ha nincs mellé menstruáció – mondta Dr. Farishta. – Általában a méh megnyúlása és növekedése okozza a görcsöket, ahogy a szervezet felkészül a baba érkezésére.” A szakember hozzátette, hogy ezek a görcsök kellemetlenek, de nem feltétlenül károsak. „Bár gyakran nincs ok az aggodalomra, de ha fájdalmasabbá válnak, ütemezz be egy látogatást a szülész-nőgyógyásznál.”

Via

The post Korai terhességet is jelezhetnek az alhasi görcsök first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!