Kormány-ellenzék 10:0 – avagy egy átlagos kampányszombat az MTI világában

1 hét ezelőtt 10



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A legmagasabb szintű BBC-normákat is felülről, a sztratoszféra magasságából érintő közmédiában gazdag szép délutánt nekünk! Választási kampány van, már csak kevesebb, mint 48 óráig lehet polgármester- és képviselőjelölteket állítani a június 9-i önkormányzati választásra, míg az EP-listaállítás határideje pénteken már le is telt, bár volt, aki csak szombaton tudta meg, hogy a 20 300 valójában csak 19 900.

Ezekben a politikailag felfokozott időkben, amikor a kampányt ráadásul enyhén szóval is megfűszerezi a semmiből NER-ből Lépésrőllépésre Tégláróltéglára Messiás, akinek a pártja a legtöbb közvélemény-kutatás szerint mostanra minimum a harmadik politikai erő Magyarországon, a lassan másfél évtizede az egyetlen politikai erő országában, fokozott figyelmet érdemel a közmédia teljesítménye.

Pláne azok után, hogy szombaton a Nemzeti Választási Bizottság egyhangú határozatban mondta ki: ott azért már mégis csak túltolták a legszigorúbbnál is szigorúbban vett közmédihungarikumális alapelveiket, amikor a híradóban mondatták be fideszes politikusokkal a fideszes kampánymantrát. Azt a csakabékéjét, azt a csakafideszét neki, ki hitte volna, hogy ebből baj lesz? És akkor most tényleg fennakadunk álcivil Fidesz-propagandán vagy például a győri újság ötvenes éveket idéző személyi kultuszán?

Megnéztem hát, hogy ezen az amúgy hírekben nem túlságosan vastagon eleresztett napon hogyan teljesít a közmédia egyik, mondjuk úgy, zászlóshajója, a nemzeti hírügynökség, az MTI, a Magyar Távirati Iroda. Szombaton a cikkem megjelenéséig tíz, mondjuk úgy, politikailag releváns belföldi hírt adott ki (tehát nem olyat, hogy időjárás, balatoni vasúti menetrend, balesetek stb.). Hogyan oszlott meg ez a tíz a kormánypártok/kormány – semleges – ellenzéki skálán? Mutatom:

Azt persze nem állítom, hogy minden MTI-hír unalmas és érdektelen, csupán a politikai hatalomnak és a hatalmi elvárásoknak szóló megfelelési kényszerből fakad. Plusz természetesen közszolgálatiságból.

Mert hát hogy is ne lenne annyira érdekes Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos látogatása és beszéde a tűzoltónapon a lakiteleki Hungarikum Ligetben, hogy Nyitrai Zsolt miniszterelnök biztos: az önkéntes tűzoltók hétköznapi szuperhősök címmel előbb rövidhírt, majd normál hírt, továbbá fotót, egészen pontosan 3 fotót is ki kelljen adni róla? Hornung Ágnes államtitkár is kapott két fotót, miután anyák napi rendezvényen vett részt, továbbá egy hírt, miszerint Hornung Ágnes: a kormány kiszámíthatóságot nyújt a családoknak.

De miért is ne kerülne be a Fidesz kommunikációs igazgatójának videója Menczer Tamás: a baloldal soha nem folytatott magyarbarát külpolitikát címmel? És akkor nem is beszéltünk a Soltész Miklós: az összetartó nemzetek békességben élnek című, nagy horderejű bejelentéséről, ami szintén indokolt egy rövidhírt is. Szóval számos fontosabbnál fontosabb kijelentést tettek a kormány és a kormánypártok fontosabbnál fontosabb emberei, nem vitás.

Ha a híreken túl a sajtóközleményeket is nézzük, kissé már javított az ellenzék: négy darab közleményüket hozta le az MTI OS – hírt azonban ezek egyike sem ért. A DK a kaposvári fidelitasos elleni abuzálásról adott ki közleményt, valamint arról, hogy Magyar Péter hazudik, a Jobbik-Konzervatívok arról, hogy „Róna Péter június 9-én a választókkal együtt lemoshatja a gyalázatot”, a Mi Hazánk pedig három nap után megemlékezett saját idei majálisáról.

Ha viszont híreket keresünk, akkor egészen pénteken 18:06 percig kell visszamenni, amikor utoljára ellenzéki politikus be tudott kerülni az MTI cunamiszerűen áramló belpolitikai hírei közé. A győztes Karácsony Gergely, a főpolgármester a Karácsony Gergely: 300 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik a fővároshoz című hírben ütötte át az MTI ingerküszöbét. Ez lényegében pontosan 24 órával ezelőtt történt. Ebben a 24 órában pedig így alakultak a belpolitikai megszólalók a kormánypártok/kormány – semleges – ellenzéki skálán (a semleges a választási bizottsággal kapcsolatos híreket jelenti):

Vagyis a kormánypárti politikusoknak átlagosan óránként jutott egy – benne két lapszemle is –, míg az ellenzéknek egy nap alatt egy. És akkor a teljes gyűjtés, szombat délutántól vissza péntek délutánig:

16:51 Soltész Miklós (államtitkár): az összetartó nemzetek békességben élnek
16:51 Menczer Tamás (a Fidesz kommunikációs igazgatója): a baloldal soha nem folytatott magyarbarát külpolitikát
16:47 Zsigmond Barna Pál (államtitkár): Magyarország felkészülten áll a soros uniós elnökség előtt
16:37 Soltész Miklós (államtitkár): az összetartó nemzetek békességben élnek – RÖVIDHÍR
15:50 Jobbik - Konzervatívok közleménye (OS)
14:16 Hornung Ágnes államtitkár egy anyák napi rendezvényen (2 fotó)
13:56 Nyitrai Zsolt miniszterelnök biztos: az önkéntes tűzoltók hétköznapi szuperhősök
13:42 Nyitrai Zsolt miniszterelnök biztos a tűzoltónapon (3 fotó)
12:31 A Mi Hazánk közleménye (OS)
12:31 Nyitrai Zsolt miniszterelnök biztos: az önkéntes tűzoltók hétköznapi szuperhősök – RÖVIDHÍR
12:39 Hornung Ágnes (államtitkár): a kormány kiszámíthatóságot nyújt a családoknak
9:41 A Demokratikus Koalíció közleménye (OS)
9:04 A KIM Kultúráért Felelős Államtitkárságának közleménye (OS, 2 rész)
9:02 Varga Mihály miniszter: a kormány további két évvel meghosszabbítja a kedvezményes lakásáfát

22:09 Voks 24 - Menczer Tamás: Magyar Péter látta, hogy a jobboldalon ott van Orbán Viktor, tudta, hogy át kell menni a baloldalra
22:09 A Tavaszi szél című nemzetközi konferencia megnyitója, Bódis László államtitkár (3 fotó)
22:03 A Cziffra György emlékkoncert-sorozat megnyitója Kecskeméten, Csák János miniszter (2 fotó)
22:00 Az EP-választás listáinak kisorsolása az NVB-ben (7 fotó)
21:52 Az Ultrabalaton megnyitója Balatonfüreden, Schmidt Ádám államtitkár (2 fotó), Bóka István (Fidesz-KDNP) polgármester (1 fotó)
21:24 Lánszky Gergő építészeti államtitkár: már holnap elindulhat a Pázmány Campus építése (Magyar Nemzet-lapszemle)
21:14 Vitályos Eszter kormányszóvivő: több ezer bölcsődei férőhely építése zajlik jelenleg is az országban
21:02 Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója: a hálózatuk felszámolásával lehet fellépni az embercsempészek ellen (Inforádió-lapszemle)
20:50 Schmidt Ádám: a közösségi sportnak kiemelt szerepe van a sportirányításban
20:49 A Demokratikus Koalíció közleménye (OS)
20:03 Schmidt Ádám: a közösségi sportnak kiemelt szerepe van a sportirányításban – RÖVIDHÍR
20:02 Csák János: örökségünket meg kell ismerni, kultúránkat meg kell szervezni és azt továbbadni
19:57 Átadták a megyaszói általános iskola új kézilabdapályáját Koncz Zsófia 3 fotó, Vitályos Eszter (2 fotó)
19:32 Csák János: örökségünket meg kell ismerni, kultúránkat meg kell szervezni és azt továbbadni – RÖVIDHÍR
19:05 Voks 24 - Nyolc országos nemzetiségi listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság
18:41 Voks 24 - Kisorsolta az EP-listák szavazólapi sorrendjét az NVB
18:40 Voks 24 - Az NVB nyilvántartásba vett négy listát az EP-választásra
18:39 Voks 24 - Szijjártó Péter: ha a háborúpárti erők megtarthatják pozícióikat, a háborús helyzet fennmarad
18:07 Vitályos Eszter: a kormány kiemelten kezeli a sportot
18:06 Karácsony Gergely: 300 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik a fővároshoz

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!