Laposföld-hívő hivatalvezető kerülhet az új szlovák közmédia élére

2 hete ezelőtt 10



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Megkezdődött a közmédia gyökeres átalakítása Szlovákiában, a kulturális minisztérium főtitkára, Lukáš Machala kerülhet a szlovákiai közszolgálati csatorna, a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) átalakítása után létrejövő Szlovák Televízió és Rádió (STVR) élére - bár ő maga ezt épp a köztévén cáfolta. Nem is akárhogy.

A Reportéri című műsorban a szerkesztő a hírek kiegyensúlyozottságáról és a közszolgálatiságról kérdezte őt, amire Machala megjegyezte, hogy a jövőben teret kellene kapniuk például azoknak is, akik szerint a Föld lapos. Peter Žatko hiába kérdezte, mégis miért kellene teret kapniuk a laposföld-hívőknek és más, tudományosan megalapozatlan összeesküvés-elméletek híveinek a közmédiában, Machala megfordította a dolgot, és visszakérdezett: a szerkesztő szerint

tudományosan megalapozott-e, hogy a Föld gömbölyű.

Martina Šimkovičová kulturális miniszter jobbkezét nem egyszer kapták rajta, hogy saját Facebook-oldalán könnyen cáfolható álhíreket és összeesküvés-elméleteket terjeszt: 2022 augusztusában például azt, hogy a gyógyszerlobbi laboratóriumokban tenyésztette ki és szabadította az emberiségre az AIDS-t, a madár- és sertésinfluenzát, az ebolát és a koronavírust is.

Az októberben negyedszerre is kormány alakító Robert Fico gyorsan felvette az orbáni tempót. Először bejelentette, hogy berekeszti az ukrajnai katonai segélyeket - bár végül nem blokkolta az Ukrajnának nyújtott ötven milliárd eurós uniós támogatást -, visszatoloncolja a szlovák-magyar határon feltartóztatott menedékkérőket, leszámol a civil szervezetekkel és kizárja a kormányülésekről a kritikus sajtót. Egy hónappal később már nem volt hajlandó szóba állni négy általa liberálisnak bélyegzett, részben külföldi tulajdonosi háttérrel rendelkező médiummal, és bejelentette, hogy enyhébben büntetné a korrupciót és felszámolná a kényes ügyekkel foglalkozó speciális ügyészséget.

(Paraméter)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!