Légicsapás érhette az iraki Népi Mozgósítási Erők kalsói támaszpontját

1 hét ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Támadás, biztonsági források szerint légicsapás érte az iraki Népi Mozgósítási Erők (PMF) kalsói támaszpontját pénteken - írja az MTI.

A PMF közlése szerint nagy erejű robbanás történt a Bagdadtól mintegy 50 kilométerre található bázisán, amely személyi sérülést és anyagi kárt egyaránt okozott. A közeli Hilla kórház forrásai szerint egy katona meghalt, hat pedig megsebesült, a Guardian az AFP-re hivatkozva nyolc sebesültről ír.

Egyelőre nem tudni, hogy ki követte el az akciót, az Egyesült Államok azonban közölte, hogy nem az amerikai hadsereg áll a támadás mögött.

A PMF különböző fegyveres csoportok, közöttük Irán-barát alakulatok gyűjtőszervezeteként jött létre, később hivatalos biztonsági erőként ismerték el az iraki hatóságok. A PMF-en belüli egyes frakciók az izraeli gázai offenzíva első hónapjaiban részt vettek az amerikai erők elleni rakéta- és dróntámadásokban Irakban, a csoport azonban február elején leállította a támadásokat – írja a Sky News.

Péntek hajnalban Iránt érte izraeli dróntámadás érte, amelynek célpontja egy olyan légibázis volt, amelynek közelében nukleáris létesítmény is van.

Mindez azután történt, hogy április 13-án Irán több mint kétszáz drónt és rakétát indított Izrael ellen. Teherán azt állította, hogy a támadás válasz volt a szíriai konzulátusa elleni feltételezett izraeli támadásra, amely 13 ember halálát okozta.

Izrael már akkor jelezte: visszavágnak, hogy elrettentsék Iránt az újabb rakétázásoktól, az iráni hadsereg vezetője pedig azt mondta, úgy látják, „minden célját elérte” az Izraelt célzó dróntámadás.

Az Egyesült Államok kijelentette, hogy nem vesz részt semmilyen izraeli válaszlépésben, hogy elkerülje a támadás eszkalációját, majd a brit és az amerikai kormány szankciókat jelentett be Irán ellen az Izrael elleni támadás miatt.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!