Lehet, hogy te is rossz tökből csinálod a sütőtökkrémlevest? Íme, a legjobb recept

2 órája ezelőtt 10



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az ősz sztárzöldsége a sütőtök, ez nem vitás. Bár egész évben kapható, az ősz beköszöntével juthatunk hozzá a legjobb áron. A sütőtök persze nem csupán egy zöldség, hanem időjárásjelző, őszi hangulatfestő és lakberendezési elem, no és a Magyarországon is immár kivédhetetlen halloweeni őrület egyik kötelező kelléke is.

Ha azonban nem a tornácot vagy az ebédlőasztalt díszíti és nem töklámpást faragunk belőle, az egyik legkönnyebben hozzájutható zöldség, és nincs az a napszak, amikor ne esnének jól a belőle készült ételek. A sütőtökös bundás kenyértől a sütőtökös zabkásáig, a sütőtökös-babos enchiladától a gombás sütőtökös lasagnéig annyi módon készítjük a sütőtököt, hogy tavaszig sem unjuk meg a recepteket.

Hagyjuk most a sonkatököt!

Tudvalevő, hogy több sütőtökfajtát termesztenek és árusítanak itthon. A nagydobosi sütőtök immár a sajátunk, a megnyúlt körte formájú Orange tök a felületes szemlélő számára összetéveszthető a kanadai sütőtökkel, a Halloween tököt pedig szánjuk csak tökfaragásra.

A leggyakrabban fellelhető fajta manapság a sonkatök, másik nevén a kanadai sütőtök. A jellegzetes, hosszúkás alakú tök olcsó, édes és finom, ráadásul egy igazán könnyen kezelhető fajta. Az egyenletes héja könnyen pucolható, csak a kereken kidomborodó részében található magház, a hosszanti részét tökéletesen egyszerű felhasználni.

Én mindeddig ezt a (számomra) legkönnyebben beszerezhető sütőtököt használtam a krémleveshez. Eddig!

Sütőtökkrémleves Hokkaido tökből

Sütőtökkrémleves Hokkaido tökből / Fotó: Viktorné Lupaneszku, Getty Images

A legjobb sütőtökkrémleves Hokkaido tökből készül

Már korábban is foglalkoztatott, hogy túl édesnek érzem a kanadai tökből főzött levest. A Neked is túl édes a sütőtökkrémleves? Így teheted izgalmasabbá! címmel megjelent cikket ennek szenteltük. A megvilágosodás azonban 2024 őszéig váratott magára: kivételesen ugyanis nem kanadai sütőtökhöz jutottam hozzá, hanem Hokkaido, más néven japán sütőtökhöz.

Ez a jellemzően kisebb méretű tök vöröshagyma-alakú, színe élénk, narancssárga vagy pirosba hajló. Itthon az egyik multilánc boltjaiban éppen 450 forintért árulják kilóját, a súlya azonban annyiban becsapós, hogy igen nagy a magháza, és a teljes méretéhez képest viszonylag vékony a héj alatti húsa.

Hokkaido tök

Voilá, a Hokkaido tök / Fotó: Peter_Horvath, Getty Images

Az áttörést az az egyszerű tény hozta, hogy ez a tök kevésbé édes, ám kellemesen ízes. Érdemes tenni vele egy próbát, mégpedig egy nagy szem egész krumpli társaságában. A leves színe halványabb sárga lesz, mintha kanadaiból főztük volna, az ízvilága pedig egy oktávval lejjebb van hangolva. Mélyebb, picit semlegesebb, „zöldségesebb”.

A krumpli sok krémlevesnek barátja, így ennek a sütőtöklevesnek is. Teltebbé, krémesebbé varázsolja a turmixolás után. Próbáljátok ki, és majd eldöntitek, hogy nálatok melyik tök lesz a befutó!

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök (a mennyiséget a magház eltávolításával számoljuk)
  • 1 nagy szem krumpli
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál étolaj vagy olívaolaj
  • 2 dl tejszín vagy kókusztej
  • 1,5 víz
  • Só, bors ízlés szerint
  • Ha van otthon: néhány dl húsleves- vagy zöldségalaplé
  • Opcionális: egy marék tökmag levesbetétként
  • Tálaláshoz tökmagolaj

Elkészítése:

  • A sütőtököt felezzük meg, és vájjuk ki a magházát. Annyi sütőtököt használjunk, hogy ez a nettó mennyiség legyen egy kiló!
  • 180 fokra előmelegített sütőben süssük át a tököt, amíg már szépen megpirul a húsa.
  • Míg a tök sül, tisztítsuk meg a hagymákat és hámozzuk meg a krumplit. Vágjuk fel apróra a hagymákat.
  • Egy vastag falú lábasban hevítsünk közepes lángon olajat, dobjuk rá a vöröshagymát, futtassuk pár percig, majd a fokhagymát is adjuk hozzá. Ne hagyjuk magára, mert könnyen odakap.
  • A megsült tököt kanalazzuk ki a héjából, és adjuk hozzá a krumplival együtt a hagymás alaphoz. A krumplit néhány nagyobb kockára vághatjuk, hogy gyorsabban átfőjön.
  • Öntsük fel a vízzel vagy vízzel és alaplével (ez utóbbi esetén értelemszerűen ízesebb lesz.) Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  • Főzzük jó 10 percig, míg a krumpli is megpuhul, majd botmixerrel vagy turmixgépben krémesítsük a levest. Legvégül öntsük bele a tejszínt vagy a kókusztejet, és forraljuk össze.

Serpenyőben zsiradék nélkül pirított tökmaggal is bélelhetjük a levest, a tökmagolaj pedig a legszebb és legfinomabb díszítője az ősz legjobb levesének!

The post Lehet, hogy te is rossz tökből csinálod a sütőtökkrémlevest? Íme, a legjobb recept first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!