Lékai-Kiss Ramónával indul a BioTechUSA az Egészségért Díj: „Volt mit megtanulnom és beépítenem az életembe felnőtt fejjel”

7 órája ezelőtt 3



bohócdoktor szja 1% felajánlás

„BioTechUSA az Egészségért Díj” néven indult október 14-én egy remek kezdeményezés, melynek célja, hogy olyan előremutató, infrastrukturális és oktatási fejlesztések indulhassanak útjukra, amelyek új egészségügyi megoldásokat és módszertant hordoznak magukban, ezáltal pedig nem csupán helyi szinten hozhatnak változást, hanem országos szemléletformálást és vadonatúj egészségügyi működési elveket is meghonosíthatnak.

A pályázat október 14-től november 3-ig él, a díjra pedig a hazai egészségügyi vagy köznevelési feladatokat ellátó szervezetek tudják ötleteiket benyújtani. A beérkezett munkákat egy független, öttagú zsűri bírálja el, őket mutatjuk most be.

Lévai Bálint, a BioTechUSA CEO-ja

 „Volt mit megtanulnom és beépítenem az életembe felnőtt fejjel”Lévai Bálint, a BioTechUSA-cégcsoport vezérigazgatója és társtulajdonosa. A cégcsoport 2021-ben indította el társadalmi felelősségvállalási programját, melynek egyik hozadéka a szóban forgó díj, ami kapcsán Bálint elmondta: „az elmúlt három év során azt tapasztaltuk, hogy rengeteg az olyan innovatív látásmóddal bíró, profi szakember az egészségügyi szférában, aki nem csak elkötelezett, de olyan ötletei is vannak, melyek megvalósításával hatékonyabb vagy akár gyorsabb lehet a segítő, életmentő munka.

A pályázati rendszerünk célja, hogy lehetővé tegyük ezeknek az ötleteknek a megvalósítását, megteremtsük az ezekhez nélkülözhetetlen forrásokat és közösen olyan infrastrukturális, edukációs és módszertani fejlesztéseket indítsunk el, melyek segíthetnek abban, hogy a betegek és a szélesebb társadalom számára is fontos, hasznos innovációk jöjjenek létre.

Hozzátette, olyan megoldásokat várnak, melyek nem kizárólag helyi szinten hozhatnak változást, hanem szélesebb körben is adaptálhatók, lehetőséget biztosítva arra, hogy egy adott egészségügyi intézményből kiindulva újfajta megközelítéseket, know-howt honosítsanak meg a magyar egészségügyi köztudatban.

És hogy ő maga mit tesz az egészsége megőrzéséért? „A mindennapos programom része a konditermi edzés, a futás és az intervallumedzés is” – árulta el az nlc-nek.

Lékai-Kiss Ramóna, a BioTechUSA-cégcsoport márkanagykövete

 „Volt mit megtanulnom és beépítenem az életembe felnőtt fejjel”Lehet, hogy annak idején Lékai-Kiss Ramónát a Barátok köztben ismertük meg, de már második éve a BioTechUSA egyik nagykövete, ráadásul az életében mindig is fontos szerepet játszott az egészséges életmód. „Tizenévesen jómagam is versenysportoltam, a férjem élsportoló, így nem volt kérdés, hogy önazonos-e számomra a BioTechUSA nagykövetének lenni.

Ramóna úgy gondolja, hogy a jó közérzet, az egészség egyik alapfetétele a sport és egészségtudatos életmód, ennek pedig háttere a megfelelő egészségügyi ellátás, melyre a fogantatásunk pillanatától az életünk végéig szükségünk van. „A kórházak az embereket szolgálják korra, nemre való tekintet nélkül. Természetes volt, hogy a pályázat mellé állok.” Mint édesanya, azt is hozzátette, hogy a kisfia, Noé egészségtudatosságra való nevelését nagyon fontosnak tartja. 

Szerencsére nagyon jó alapokat hoztam otthonról, mégis azt kell, mondjam, hogy a ’80-as, ’90-es évek nem feltétlen az egészségtudatos életvitelről szóltak, így volt mit megtanulnom és beépítenem az életembe felnőtt fejjel. Noénál más a helyzet, neki az a természetes és követendő, amit én és az édesapja csinálunk, mivel mi tudatosan figyelünk erre, Ő már így szocializálódik.

Dr. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke

Bármilyen egészségfejlesztési cél támogatásának – szóljon az a hazai betegellátás fejlesztésén át, a különböző intézményekhez forduló és ott segítséget kérő betegek gyógyítómunkájáról, vagy épp az egészségügyi dolgozók testi-lelki egészségének megóvásáról – elsődleges szerepe van.

 „Volt mit megtanulnom és beépítenem az életembe felnőtt fejjel”A Magyar Kórházszövetség és a BioTechUSA közös együttműködésének köszönhetően tavaly májusban 5000 sürgősségi betegellátásában dolgozó ápoló kaphatott 60 millió forint értékben prémium étrendkiegészítő készítményeket. Országosan 91 kórházba jutottak el C-, D- és multivitaminok, hatalmas támogatást jelentve épp azon gyógyítói közösség számára, akik a háttérben, sokszor a legkeményebb, leginkább erőt próbáló fizikai munkát végzik.

Így hát, amikor idén ősszel a vállalat megkereste őket a „BioTechUSA az Egészségért Díj” létrehozásának ötletével, nem volt kérdés, hogy – szakmai partnerként és a Elnök úr személyében egyúttal zsűritagként – újra egy jó ügy mellé álljanak.

Dr. Velkey szerint a legfontosabb szempont a pályázatok elbírálásánál, hogy olyan projekteket találjanak, amelyek új és kreatív megoldásokat kínálnak az egészségügyi ellátás számára, vagy amelyek például jelentősen segítenek az egészségügyi intézmények fizikai környezetének fejlesztésében. Emellett elárulta, hogy a Magyar Kórházszövetség elnökeként és a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatójaként is fontosnak tartja az egészségmegőrzést, ezért naponta minimum egy-másfél órát mozog. „A sport nekem egyúttal meditáció és stresszoldás is. Áthangol a mozgás, letisztít, feloldja a szorongásokat. Ha csak lehet, kerékpárral járok, de hetente teniszezek az egyik fiammal és az unokaöcséimmel – ez az egyetlen sport, amiben még versenyképes vagyok. Nyaranta pedig úszok és kajakozok is. A feleségemmel nagyszerű közös program fél éve a heti 2-3-szori konditermi edzés is.” Emellett baráti köreivel sokat kirándul, komoly zenét hallgat, olvas, színházba jár, és hetente többször beszélget 91 éves édesanyjával is, a szellemi feltöltődés jegyében.

Kempf Zita, a Házipatika és Gyerekszoba.hu főszerkesztője

 „Volt mit megtanulnom és beépítenem az életembe felnőtt fejjel”Az ember szíve szerint minden jó ügy mellé odaállna, mindbe szívesen tenne sok időt és energiát. Különösen a hazai vezető egészségügyi, illetve gyermeknevelési portálok főszerkesztőjeként – ha oktatásról, egészségmegőrzésről van szó. Sajnos azonban nem lehetünk ott mindenhol, ahol értéket hoznak létre, ezért fontos, hogy jól válogassunk. A BioTechUSA az Egészségért Díj erőssége, hogy egyszerre támogat egészségügyi és oktatási célokat, hogy az innovációra fókuszál, az organikus kezdeményezéseket keresi, és fontos számára a gyakorlatiasság, vagyis az, hogy egy-egy ötlet hatékonyan hasznosítható legyen a mindennapokban; valódi életminőség-változásokat hozzon.

Zita szerint egy ideális világban a minden értéket hordozó, a közösséget szolgáló ötletes kezdeményezés kellő figyelmet, pénzügyi támogatást kapna, és könnyen megvalósulna, ez azonban a realitás, így pályázatok elbírálásánál a legfontosabb dolognak azt tartja, hogy a legjobbakra irányítsák a figyelmet. Mint az egyik legnagyobb múltra visszatekintő egészséggel kapcsolatos oldal főszerkesztője, úgy gondolja, az előre gondolkodásnak kulcsszerepe van az egészségmegőrzésben. „Sokféleképpen szokás megfogalmazni azt, mennyivel könnyebb a megelőzés, mint a gyógyítás, milyen fontos a prevenció, miért kell pont akkor szűrésre menni, amikor még nem fáj semmi… a lényege azonban mindezen gondolatoknak ugyanaz: vigyázz magadra, vigyázz az egészségedre, mert a legfontosabb értéked, hiszen nagyon nehezen pótolható.” Ő maga a mentális egészségére fókuszál igazán, mint mondja: 

egy zaklatott, olykor túl gyors, túl hangos világban talán ehhez kell a legerősebb tudatosság: egyben maradni szellemi, lelki értelemben; nem engedni a stresszoroknak, a túlterhelésnek, hogy maradjon hely mindannak, amiért érdemes élni, egészségesnek maradni.

Pácsonyi Daniella, Central Médiacsoport kreatív és kommunikációs igazgatója

 „Volt mit megtanulnom és beépítenem az életembe felnőtt fejjel”Mindig nagyon fontosnak tartottam, hogy támogassuk azokat, akik az egészségért, a prevencióért tenni akarnak, különösen akkor, ha innovációs megoldásokról van szó.” Daniella szerint ez a pályázat remek lehetőség arra, hogy a zsűri többi tagjával közösen felkaroljon olyan elképzeléseket, ügyeket, amik lehet, hogy másképp – anyagi erőforrás hiányában – gondolati szinten megrekednének, a „BioTechUSA az Egészségért Díj” keretében viszont ténylegesen valóra válhatnak, minőségi változást hozva az egészségügy és az oktatás területén is.

Édesanyaként fontos számára, hogy érdemi változást érjen el ezeken a területeken, ahogyan az is, hogy az egészséges életmód kapcsán jó példát mutasson. Épp ezért kiemelten figyel az étkezésére és arra, hogy heti több alkalommal mozogjon. „Nem mondom, hogy mindig összejön, de a törekvés abszolút megvan bennem. Illetve szintén lényegesnek tartom, hogy minden évben elmenjek szűrővizsgálatokra a megelőzés jegyében. Erről sokan hajlamosak elfeledkezni, de számomra a prevenció itt kezdődik.

The post Lékai-Kiss Ramónával indul a BioTechUSA az Egészségért Díj: „Volt mit megtanulnom és beépítenem az életembe felnőtt fejjel” first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!