Letartóztatták Szijjártó egykori afrikás miniszteri biztosát

1 hét ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A 60 éves S. Gy. volt már rendőrségi szóvivő, Horn Gyula miniszterelnök sajtótitkára, Gambia budapesti főkonzulja, a szociáldemokrata párt főtitkára, dolgozott a Kövér László-féle Országgyűlésnél, majd a Szijjártó Péter vezette külügynél.

Most pedig letartóztatták, írja a Magyar Hang. Az okokat nem tudni, a lap így fogalmaz: „Sejteni annyit lehet, hogy az eset nem független a tiszteletbeli konzuli címek és különféle diplomáciai jogosultságok kereskedelmétől.”

S. Gy. magyar-francia kettős állampolgár, a kétes tudományos fokozatokról szóló cikkünkben is szerepelt, mint a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola nemzetközi kapcsolatokért felelős főigazgatója. 2018-ban a külügyi tárca tiszteletbeli konzuli hálózatért felelős miniszteri biztosaként a Vietnámban is reklámozott új magyar bevándorlási biznisz kapcsán került elő a neve.

Tudni lehet róla, hogy Afrikának csakugyan jó ismerője, megnyerő modorú üzletember, diplomataként is el tudja adni magát.

A Magyar Hang összegzése szerint az utóbbi időben meghökkentő események történnek az Afrikával foglalkozó üzletemberekkel és diplomatákkal:

  • A bissau-guineai útlevelekkel és állampolgársággal üzletelő Welsz Tamás egy rendőrautóban halt meg 2014-ben.
  • Balogh Sándor, az Afrikai-Magyar Egyesület elnöke, aki ellen a 2017-es vizes vb-n elkövetett költségvetési csalás bűncselekménye miatt adtak ki körözést, azóta szökésben van.
  • Az egykor S. Gy.-vel is hivatali kapcsolatban álló Hóvári János volt helyettes államtitkár 2023-ban kiesett egy monacói hotel 9. emeletéről.
  • B. János ellen az év elején emeltek vádat, ő Sierra Leone korábbi tiszteletbeli konzulja volt, később Burundi képviselőjeként ténykedett Bécsben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségénél, majd nagykövete is lett az afrikai országnak.

A Magyar Hangnak a Külgazdasági és Külügyminisztérium annyit reagált, hogy S. Gy. diplomáciai státusza öt évvel ezelőtt szűnt meg, azóta nem állnak vele jogviszonyban.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!