Levegőből csináltak áramot

1 hét ezelőtt 12



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A modern elektronika, amely megkönnyíti a hétköznapjainkat, rendkívül energiaigényes eljárások és mérgező elemek segítségével jön létre. A kutatók ezért régóta kísérleteznek az energiahatékony zöld áram kifejlesztésével, amelyben az ausztráliai Új-Dél-Wales Egyetem kutatói érhettek el most jelentős előrelépést, írja az Interesting Engineering.

A mérnökök olyan baktériumok által termelt fehérjeszálakat hoztak létre, amelyek képesek elektromos áramot vezetni, sőt a levegő nedvességtartalmával hasznosítani is azt. A Small folyóiratban megjelent kutatás szerint a bakteriális nanohuzalok vezethetik az elektromos áramot, sőt akár érzékelőrendszerek kidolgozására is használhatók. A baktériumoktól való begyűjtés után azonban ezeket a nanohuzalokat nehéz módosítani, és ezért korlátozott a funkcionalitásuk.

Lorenzo Travaglini, az UNSW posztdoktori kutatója jelezte, hogy a korlátok leküzdése érdekében az E. coli baktérium felhasználásával genetikailag módosítottak egy rostot.

Ennek eredményeként a baktériumok már nemcsak a túléléshez szükséges fehérjéket termelték meg, hanem egy, a kutatók által tervezett specifikus fehérjét is, amelyet aztán a laboratóriumban megszerkesztettek és nanoszálakká állítottak.

A nanovezetékeket a hem makromolekula tette rendkívül vezetőképessé, amely egy olyan vasalapú szerkezet, amely általában megtalálható az állatok vérében, és amely oxigén szállítására szolgál a különböző testrészek között. A kutatók rájöttek, hogy amennyiben ezek szorosan egymás mellett helyezkednek el, akkor elektrontranszfert is végezhetnek.

A tesztek során a kutatók rájöttek, hogy az elektromos áram erősebb lehet, ha 20 és 30 százalék közötti páratartalom állt rendelkezésre.

Amikor a teszteket megismételték növekvő mennyiségű vezető anyaggal az elektródák között, a kutatók arra is rájöttek, hogy a nedvesség töltésgradienst, vagyis feszültséget hozott létre az anyagon, és további áramot generált anélkül, hogy még több potenciált alkalmaztak volna. Végül egy olyan páratartalom-érzékelőt is sikerült kidolgozniuk, amely akkor is elektromos áramot generált, amikor az ember kilélegzett rajta. Bár jelezték, a kutatás még kezdeti szakaszban van, de a kezdeti eredmények ígéretesek.

The post Levegőből csináltak áramot first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!