Magyar Hang: Letartóztatták Szijjártó egykori miniszteri biztosát

1 hét ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Letartóztatták a napokban a magyar diplomáciai élet egyik legérdekesebb alakját. Az ok hivatalosan nem ismerhető, hallgat az ügyészség és nem árul el részleteket a külügy sem. Sejteni annyit lehet, hogy az eset nem független a tiszteletbeli konzuli címek és különféle diplomáciai jogosultságok kereskedelmétől – írta a Magyar Hang.

A lap szerint S. Gy. művelt, megnyerő figura, jó ismerője Afrikának, nem mellesleg üzletember. „Működik egy közvetítői piac: ha például Magyarországon szeretne valaki tiszteletbeli konzul lenni, akkor akad néhány olyan, a diplomácia világába beágyazott ember, akit érdemes megkeresnie. Ez a közvetítő igyekszik tiszteletbeli konzuli pozíciót keresni olyan államoknál, amelyek nyitottak arra, hogy tiszteletbeli konzult nevezzenek ki. A segítségért cserébe 50-300 ezer eurót (mintegy 20–120 millió forintot) kérnek a közvetítők – mondta korábban a Direkt36-nak S. Gy. Ő azonban inkább külföldi államok nagyköveteinek segít ideális jelöltet találni a tiszteletbeli konzuli posztra, és ezt sem Magyarországon, hanem inkább ázsiai és közel-keleti államokban”– írta 2022 novemberében az oknyomozó portál.

A 60 éves S. Gy. a rendszerváltozást követően rendőrségi szóvivő, majd Horn Gyula miniszterelnök sajtótitkára volt. Dolgozott a Kövér László-féle Országgyűlésnél, majd 2010-et követően az idővel Szijjártó Péter vezetése alá kerülő külügynél. Címzetes egyetemi tanár, magyar-francia kettős állampolgár. 2015-ben a tiszteletbeli konzuli hálózatért felelő miniszteri biztossá nevezték ki a külügyben. 1997 óta Gambia tiszteletbeli konzulja, 2005-től a nyugat-afrikai ország bécsi ENSZ-képviselője. 2009-től a Magyarországra akkreditált tiszteletbeli konzulok testületének elnöke. 2023 nyarán a Közép-afrikai Köztársaság őt kérte fel, legyen belgrádi nagykövete.

S. Gy. letartóztatásáról a Pesti Srácok is írt. Úgy fogalmaznak róla, hogy diplomáciai pályán mozgó francia–magyar kettős állampolgár, Afrika-szakértő. A lap kérdéseket küldött az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNYF), Kovács Katalin főügyészségi ügyész, szóvivő mindössze ennyit válaszolt:

Tájékoztatom, hogy megkeresésére válasz nem adható.

A Magyar Hang a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál érdeklődött. A tárca közölte, hogy az illető személynek öt éve szűnt meg a diplomáciai státusza, a Külgazdasági és Külügyminisztérium azóta nem áll vele jogviszonyban. Letartóztatása okairól nem írnak.

A lap beszélt S. több ismerősével, de részleteket nem mondtak, hívták telefonszámait is, de egyik sem volt kapcsolható.

The post Magyar Hang: Letartóztatták Szijjártó egykori miniszteri biztosát first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!