Magyar Péter: Nem terveztünk puccsot Lázár Jánossal

2 hete ezelőtt 9



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Magyar Péterrel vitázott Puzsér Róbert saját szervezésű eseménysorozata, a Hard Talk szombati rendezvényén. A közel háromórás beszélgetés napirendjén volt többek között Orbán Viktor, az Európai Unió és Lázár János 444-nek adott nyilatkozata is.

Puzsér azzal kezdi a beszélgetést, hogy hiába van a Tisza Párt alelnökeként induló Magyar körül „politikai felfordulás”, a politikájának tartalmáról szerinte eddig viszonylag keveset tudni - ezt Magyar tagadta. Majd megkérte Magyart, hogy vázolja, hol van az a pont, amitől már nem számít fideszesnek. Magyar szerint

lehet, hogy még fideszes, „mert Gulyás Geri azt mondta a Kormányinfón”, hogy van negyvenhét ezer forint tagdíjtartozása, pedig ő azt hitte, kirúgták.Szerinte a Fidesz a 2002-es veresége után elfelejtett kampányolni, azt gondolhatták, „hogy a jó kormányzás elegendő”. A politikai hév pedig akkor kapta el őt, amikor 2006-ban, az őszödi beszéd és a kormányellenes tüntetések után ügyvédjelöltként védett barátokat, képviselt „kilőtt szemű embert”.

Magyar pécsi turnéállomásán teljesen váratlanul jelentette be, hogy péntek délután tüntetést tart a Belügyminisztérium épülete előtt. Ráadásul nem általában a kormány és az ellenzék hibáit akarja újra felsorolni, mint az országjárása állomásain, hanem a gyerekvédelem témáját hozta vissza, ami februárban nagyon kellemetlenné vált a Fidesznek a K. Endrének adott elnöki kegyelem miatt. A kegyelmi ügyet viszont éppen Magyar felbukkanása keverhette le a napirendről, aminek a Karmelitában örülhettek a legjobban: sokkal kevésbé veszélyes a kormányra, ha Varga Judit magánéletéről, a Völner-Schadl-ügyről vagy Rogán Antal viselt dolgairól szólnak a hírek - írtuk pénteki tudósításunkban.

A tüntetők jelentős része nem tudta, miért is van ott a Belügyminisztérium előtt, de azt igen, hogy ha Magyar Péter hívja őket, akkor menni kell.

A Tisza-jelölt szerint 2018-tól, amikor volt felesége államtitkár lett, még inkább belelátott „ebbe a világba”, látta az előnyeit és a hátrányait, és jelezte a kritikát befelé. Aztán a 2022-es választáson már befogott orral ugyan, de a Fideszre szavazott.

Puzsér a beszélgetés egy pontján hivatkozik a 444 Lázár Jánossal készült egri interjújára, ahol a miniszter azt mondja, nem becsüli túl-, de alá sem Magyart, a munkájára pedig nem tud rosszat mondani. „Lázár János rövid távon veled puccsolja Rogán Antalt, hosszabb távon Orbán Viktort?”, teszi fel a kérdést. Erre Magyar azt válaszolja, hogy nem tervezett puccsot Lázárral, és „sok mindent szeretne, csak azt nem, hogy Lázár János legyen az ország miniszterelnöke”. Viszont Lázár láthatóan ügyesen helyezkedik, kivár, hogy mi fog történni.

Orbán Viktorról Magyar azt mondta, hogy „egy demokratikus hősnek indult 1988-ban”, akinek víziója volt „egy országról, ami valamennyire őszinte”, és bár voltak utólag red flagek, akár a gazdasági életben, akár a politikai hatalomgyakorlást tekintve, de „összességében az egész magyar politikai kínálatból kiemelkedett, mint egy fáklya, világított”.

A pártja EP-listáján első helyen álló Magyar saját bevallása szerint nem hisz az európai egyesült államokban, „egy szuperállamban”, de Európa akkor lesz erős, ha a tagállamok erősebbek, versenyképesebbek - mélyebb integrációt csinálni, bővíteni ezután lehet. Április közepén a Tisza több felmérésben is tizenöt százalék körül állt, fej fej mellett a DK-val, így akár három képviselőt is delegálhatnának az európai parlamentbe. Igaz, ezekben a felmérésekben még Magyar Péter leendő pártjára, nem a Tiszára kérdeztek rá.

Címlapfotó: Bankó Gábor/444 (Index, 24.hu)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!