Magyarérettségi: ilyen feladatokat kaptak a diákok

1 hét ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A Telex hétfő reggelközzétette, milyen feladatok voltak az idei magyarérettségiben, a lap szerint a diákoknak a középszintű feladatsor első részében a diákoknak

egy tekercsekről, kódexekről, átkokról szóló írást kell értelmezniük, az irodalmi tesztben pedig Szophoklész Antigoné című műve és Ady Endre is szerepel.

A feladatok megoldására emelt- és középszinten egyaránt 240 perc áll a diákok rendelkezésére, amivel  maximum 100 pontot szerezhetnek, emlékeztet az Eduline. A vizsga első részében a középszinten vizsgázóknak idén először egy 40 pontos szövegértési-nyelvtani feladatsort, majd egy 20 pontos irodalmi tesztet kell megoldaniuk.

Az utóbbi a korábbi évek gyakorlati szövegalkotás feladatát váltja. Erre összesen 90 perc áll rendelkezésre. Ezt követően az érettségi második részének megoldására mindkét szinten 150 percet kapnak a vizsgázók. Középszinten egy 500-800 szavas műértelmezés és egy témakifejtő esszé közül választhatnak a diákok, amivel maximum 60 pontot szerezhetnek

Magyar nyelv és irodalom tárgyból középszinten 73 472, emelt szinten pedig 2066 tanuló ad számot tudásáról. Az írásbeli vizsgák május 27-ig tartanak, az idei vizsgaidőszakban összesen több mint 49 ezer végzős középiskolás érettségizik. A következő hetekben 1161 helyszínen várhatóan összesen több mint 112 700-an érettségiznek.

Az idei érettségiken a vizsgázók több változással szembesülhetnek, ezek közül is főleg a magyar és a történelem feladatsorok rejtenek újdonságokat. Nemrég megjelent cikkünkben szakértőket kérdeztünk a módosításokról, ezt itt olvashatják el:

Kapcsolódó
Az együttműködés helyett a lefelé taposásra képezzük a gyerekeinket – a módosított érettségi újabb hátraarc a magyar oktatásban
Magyarországon az érettségi egyfajta beavatási szertartás, de valóban jól látja el a feladatait ez a vizsga? Oktatási szakértőket kérdeztünk konzervatív és haladó pedagógiáról, születési előjogról és esélyegyenlőségről, valamint arról, hogy dolga-e a hazafiságra nevelés az iskolának.

The post Magyarérettségi: ilyen feladatokat kaptak a diákok first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!