Magyarként kínálják az olcsó import epret – Így ismerd fel az átverést!

2 hete ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Elkezdődött az eperszezon, így megjelentek az utcai árusok is, de érdemes résen lenni vásárlóként, mert felbukkantak a „mézédes magyar epret” kínáló illegális eladók is, akik hazaiként igyekeznek eladni a jóval olcsóbb külföldi árut.

A Trade Magazin vette észre a videót, amelyet Organikus Farm termelője posztolt a TikTokon, és arra figyelmeztet, hogy gyakran az utcán kínált eper nem magyar. Szerinte az ilyen árusok által kínált szamóca „80 százalékban spanyol vagy görög eper, amit behoznak, és lajosmizsei magyarként adnak el”.

Tippeket is adott a vásárlóknak, hogyan lehet kiszűrni a csaló árusokat:

  • Egyrészt kérj áfás számlát, ne elégedj meg a nyugtával – a zugárus valószínűleg nem fogja tudni teljesíteni a kérésedet.
  • Kérd el az őstermelői engedélyét, így ellenőrizheted, legálisan működik-e.
  • Az is célravezető lehet, ha megkérjük az eladót, hogy mutasson fotókat vagy videót az eperföldről, ahonnan származik a gyümölcs. Ha nem tud ilyet mutatni, kezdjünk gyanakodni.

A legális árusításhoz működési engedély szükséges, amennyiben valakinek nincs ilyen engedélye, az illegális árusítást jelenthet. Természetesen nem állítjuk azt, hogy minden mozgóárus magyarnak mondott külföldi epret akar ránk sózni, de nem árt tudni arról, hogy bizony előfordulhat ilyesmi.

Jelenleg fóliás hazai eper kapható, amelynek a nagybani ára az Agroinform adatai szerint kilónként 1800-2000 forint között mozog, az extra minőségű áruért 2000-2200 forintot kérnek. Ehhez képest az import eper kilója 1100-1400 forint.

A Világgazdaság azt írja, hogy néhol már megkezdték itthon a szabadföldi eper szedését, de a szezon indulása május 10. körül várható.

(Kiemelt kép: Unsplash)

The post Magyarként kínálják az olcsó import epret – Így ismerd fel az átverést! first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!