Már törölt járatokra adott el jegyeket az ausztrál Qantas légitársaság, rekordközeli, 29 milliárd forintnyi büntetést fizetnek, minden utas fájdalomdíjat kap

1 hét ezelőtt 13



bohócdoktor szja 1% felajánlás

120 millió ausztrál dollárnyi, vagyis 28,7 milliárd forintnak megfelelő összeg peren kívüli, azonnali kifizetését vállalta be a Qantas ausztrál légitársaság az úgynevezett szellemjáratok miatt a szabályozó hatóság által indított perben. A cégnek arra a gyakorlatára csaptak le, hogy több tízezer jegyet adtak el már törölt járatokra. A 120 millióból 20 milliót a 86 ezer károsult utas között osztanak szét, 100 milliót pedig büntetés címén fizetnek ki. Ez az egyik legmagasabb büntetés, amit a világon bárhol légitársaságra kiróttak.

A megegyezés értelmében a Qantas minden érintett utasnak visszafizeti a teljes jegyárat, ezen felül a belföldi szellemjáratokra jegyet vásárlók 225 ausztrál dolláros (54 ezer forintos) a nemzetközi járatokra jegyet váltók pedig 450 dolláros (108 ezer forintnak megfelelő) kompenzációt kapnak.

Vanessa Hudson vezérigazgató kénytelen volt kimondani, hogy „elismerjük, hogy a Qantas cserben hagyta az ügyfeleit és nem ugrotta meg a saját maga által megszabott szintet”. Hudson tavaly szeptemberben került a cég élére, miután elődje éppen a hatóság által indított per miatt volt kénytelen lemondani.

Az eljárás annyira megtépázta a cég népszerűségét, hogy most inkább a peren kívüli egyezség mellett döntöttek, mert így hónapokkal hamarabb ki tudják fizetni a dühöngő ügyfeleiket.

A bírság, bár igen komoly, nem fogja megrengetni a céget, ami a júniusban záruló üzleti évben 1,47 milliárd ausztrál dolláros éves profitra számít.

(via Reuters)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!