Megbüntette a Médiatanács Balázsékat, mert „a rasszizmust humorforrásként használták”

2 hete ezelőtt 3



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A Médiatanács lezárta a március 5-én indított közigazgatási hatósági eljárást, és megállapította, hogy a Balázsék című műsorszám január 15-én sugárzott adása megsértette az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó és a kirekesztésre alkalmas médiatartalom közzétételét tiltó törvényi rendelkezéseket” – írja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa.

Közleményük szerint Sebestyén Balázs és Rákóczi Feri az adásban „afrikai származású vendégük, Musimbe Dávid Dennis kárára élcelődtek, és a bőrszínt a rabszolgasággal hozták összefüggésbe”, illetve „a rasszizmust humorforrásként használták”.

Az NMHH arra jutott, hogy „a származására tett objektíve bántó, lekezelő megnyilvánulások megbélyegezték az afrikai közösséget, a műsorszám a fekete bőrűek kisebbrendűségére utaló tartalmat hordozott. Az, hogy a bőrszínt a műsorvezetők összekapcsolták a rabszolgasággal, alkalmas volt egy egyértelműen azonosítható csoport egészével szembeni sztereotip gondolatok kialakítására és felerősítésére, ezáltal kirekesztésre is”.

A médiatanács ezért „az emberi méltóság sérelme miatt 300 000 forint, míg a kirekesztés miatt 500 000 forint bírságot rótt ki a Radio Plus Kft.-re”, illetve kötelezték a szolgáltatót „a jogsértések tényéről szóló közlemény közzétételére is”.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!