Meghalt C. J. Sansom, a Shardlake-könyvek szerzője

2 hete ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Hetvenegy évesen meghalt C. J. Sansom, a Shardlake-regények díjnyertes szerzője. A halálhírről a szerző könyveit itthon kiadó Agave Könyvek is beszámolt, hozzátéve, hogy épp a múlt héten került nyomdába a szerző Kard által című regénye. Sansomot 2012-ben diagnosztizálták egy ritka típusú, csontokat érintő gyógyíthatatlan, daganatos kórral, a Kahler-betegséggel – írja a Guardian.

Sansom ügyvédből lett regényíró, és meglehetősen későn vált sikeressé: 51 éves volt, mikor megjelent a Kard által című első műve, melynek főhőse, Matthew Shardlake a VIII. Henrik kori Angliában old meg különböző gyilkossági ügyeket politikai és vallási intrikák közepette. Hat további folytatás íródott hozzá, és Sansom több fontos díjat is nyert velük. A legtöbb könyve a sikerlisták élén nyitott a megjelenésükkor, és sokan Sansomot tartották a történelmi krimi műfaj egyik legnagyobb modern kori alkotójának – áll a kiadó ismertetőjében.

A 2003-ban megjelenő első rész (Dissolution) megfilmesítési jogai még ugyanabban az évben elkeltek, egy ideig Kenneth Branagh is érintett volt a projektben, ám húsz évnek kellett eltelnie, hogy végül tényleg sorozat legyen belőle. 2023 januárjában jelentették be, hogy a Disney+ zöld utat adott az első Sansom-adaptációnak, amelyet idén május elsején mutatnak be Sean Beannel a főszerepben.

The post Meghalt C. J. Sansom, a Shardlake-könyvek szerzője first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!