Meghirdette új évadának programját a Szegedi Nemzeti Színház

1 hét ezelőtt 12



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Remek hangulatú zenés program keretében, a REÖK előtt, a Magyar Ede téren jelentette be 2024/25-ös évadának műsorát a Szegedi Nemzeti Színház. Az eddigiekhez hasonlóan jövőre is kortárs ősbemutatók, zenés- és prózai produkciók és táncelőadások várják a közönséget. Barnák László az intézmény főigazgatója ismertette a gazdag repertoárt, az eseményt Ács Petra, Ferenczy Orsolya, Máthé Beáta, Polák Ferenc, Rédei Roland, Szélpál Szilveszter, Szívós László és a Szegedi Nemzeti Színház Tánckarának műsora színesítette.

Az eseményen Barnák László főigazgató úgy fogalmazott, hogy egy színház műsorkínálata és előadásai meghatározzák az adott város szellemi és kulturális identitását. Szeged 140 éves színháza olyan tartalmat kínál a közönségnek, amely kérdésfeltevésre ösztönöz, beindítja a fantáziát, az igazságérzetet, a könnycsatornákat vagy éppen megmozgatja a rekeszizmokat.

IVÁN A RETTENTŐ ÉS A MY FAIR LADY AZ ELSŐ BEMUTATÓK KÖZÖTT

A 2024/25-ös évad színes műsorkínálattal, műfaji sokszínűséggel, zenés és prózai előadásokkal, táncjátékokkal és kortárs ősbemutatóval várják a nézőket – mondta a színész, rendező. Az évad első premierje a Kisszínházban Mihail Bulgakov Iván, a rettentő című komédiája lesz Fábián Péter rendezésében. A Nagyszínházban az első bemutató a G. B. Shaw Pygmalion című színpadi műve alapján készült musical, a My Fair Lady lesz, melyet Barnák László állít színpadra.

ÉRKEZIK A DIÓTÖRŐ MESEBALETT ÉS A KAUKÁZUSI KRÉTAKÖR CÍMŰ ZENÉS SZÍNMŰ

Az első gyermekeknek és családoknak szóló bemutatójaként a Szegedi Kortárs Balett újragondolt Diótörő című mesebalettje látható, amelynek koreográfiáját Juronics Tamás készíti. Az egymásért és döntéseinkért viselt felelősségről szól Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című zenés színműve. A Tárnoki Márk rendezte darab premierjét novemberben tartják.

A PILLANGÓKISASSZONY ÉS A VAKNYUGAT CÍMŰ MŰVET LÁTHATJUK DECEMBERBEN

Az első operapremierként decemberben Puccini Pillangókisasszonyát láthatják a nézők. Az egyik legismertebb kortárs drámaíró, Martin McDonagh egy testvérháborúról szóló darabját, a Vaknyugatot szintén decemberben mutatják be, Koltai M. Gábor rendezésében.

NAGY KÖZÖNSÉGKEDVENCEKET IS BEMUTATNAK: JÖN A DZSUNGEL KÖNYVE ÉS A VARÁZSFUVOLA

Az elmúlt három évtizedben meghódította a hazai közönséget Dés László, Geszti Péter és Békés Pál Kipling regénye alapján készült musicalje, A dzsungel könyve, amely premierje jövő januárban lesz. Mozart utolsó operáját, A varázsfuvolát februárban mutatják be Tárnoki Márk rendezésében.

JELENETEK A HÁZASSÁGRÓL, MARICA GRÓFNŐ ÉS ÉNEKES MADÁR A KÖVETKEZŐ MŰVEK A REPERTOÁRBAN

A Szegedi Kortárs Balett második bemutatója a Jelenetek a házasságról című, öröktánc műfaji meghatározású darab, melyet Juronics Tamás állít színpadra. Kálmán Imre egyik legsikeresebb operettjét, a Marica grófnőt Koltai M. Gábor rendezi, a premiert márciusban tartják. Székely népi játék, komédia és költői látomás Tamási Áron Énekes madár című drámája, melyet Gálhidy Sára állít színpadra.

HÚSVÉTKOR A PARASZTBECSÜLET ÉS A BAJAZZÓK, MÁJUSBAN A BÁNK BÁN LÁTHATÓ A SZÍNPADON

A két nagyszínházi operabemutató mellett kettő koncertszerű operaelőadás is szerepel a Szegedi Nemzeti Színház következő évadában: húsvétkor a Parasztbecsület és a Bajazzók, májusban pedig Erkel Ferenc Bánk bánja látható.

KORTÁRS MAGYAR ŐSBEMUTATÓK IS JÖNNEK AZ ÚJ ÉVADBAN

Kortárs magyar ősbemutatóként áprilisban tűzik műsorra Varsányi Anna A szent című darabját. A fanyar humorral átitatott művet Alföldi Róbert rendezi. Májusban pedig Fábián Péter állítja színpadra Aiszkülosz azonos című tragédiája és valós történetek alapján írt Oltalomkeresők című darabját.

Az előbérletezési időszak hétfőn kezdődik, a jelenleg bérlettel rendelkező nézők június 14-ig újíthatják meg belépőiket – közölte a főigazgató.

Forrás: MTI/Szegedi Nemzeti Színház

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!