Megszavazta a parlament: állami tulajdonba kerülnek azok a józsefvárosi bérlakások, amiket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bővítéséhez nézett ki a kormány

2 hete ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az országgyűlés kedden elfogadta azt a törvénymódosításról szóló javaslatot, ami a Nemzeti Közszolgálati Egyetem portfólióját bővíti tanár-, tanító- és óvóképzéssel, és azokhoz kapcsolódó továbbképzésekkel. Az egyetem bővítéséhez a józsefvárosi önkormányzat tulajdonában álló VIII. kerületi ingatlanok most már biztosan az állam tulajdonába kerülnek.

Az egyetem új kampuszát Mészáros Lőrinc cége építheti fel, huszonnégyezer négyzetméteren, harminchárom milliárd forintért.

A javaslat elfogadása miatt Pikó András józsefvárosi polgármester Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Jámbor András józsefvárosi országgyűlési képviselővel együtt Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz fordul, hogy ne írja alá a törvényt.

Április elején egy parlamentbe benyújtott salátatörvényből, pontosabban az azt firtató újságírói kérdésből tudta meg a józsefvárosi önkormányzat, hogy kétszáz kerületi önkormányzati bérlakást államosítana a kormány a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új tanárképző intézményének részére. A kormány tíz épületet - ebből nyolc lakóépület, amikben legalább kétszáz hátrányos helyzetű család él - államosítana az egyetem „közfeladatellátásának elősegítése érdekében” a Diószegi Sámuel utcában és környékén. Az önkormányzat első körben októberig, második körben decemberig kapott időt, hogy cserelakást találjon az érintetteknek.

Az ingatlanok értékét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő független értékbecslők bevonásával állapítaná meg, majd térítené meg az önkormányzatnak.

A szociális katasztrófára figyelmeztető Pikó szerint az önkormányzat tulajdonában jelenleg nincs ennyi szabad bérlakás, felújított pedig egyáltalán nincs. Ha meg is tudnák oldani ennyi ember elhelyezését ilyen rövid időn belül, az azt jelentené, hogy nem marad több megpályázható önkormányzati lakás a kerületben. A lakók legnagyobb félelme, hogy ha nem is kerülnek utcára, végül csak vidéken tudják elhelyezni őket, miközben a munka, a család, az oktatási intézmények a kerülethez kötik őket. Riportunk az érintettekkel.

Címlapfotó: Kristóf Balázs/444

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!