Megszavazták: megépülhet a mini-Dubaj Rákosrendezőn

2 hete ezelőtt 9



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az Országgyűlés 134 igen szavazat, 43 nem szavazat és 6 tartózkodás mellett elfogadta azt a törvényt, amely általános gazdasági együttműködés mellett a vitatott Rákosrendezői pályaudvar területén megvalósuló úgynevezett mini-Dubaj-beruházást tartalmazza.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslat értelmében a területet a kormány értékesíteni fogja a beruházó számára, tehát a mini-Dubaj projekt végül nem állami területen valósul majd meg, az egész ingatlan magánkézbe kerül. Továbbá a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősíti a projektet.

„A vonatkozó magyar jogszabályok által megengedett mértékben és feltételek mellett, a projekthez kapcsolódó szerződések, programok és megállapodások egyik fél esetében sem, de különösen Magyarországon nem képezik közbeszerzési, pályázati, versenyeztetési eljárás vagy bármely más, a megállapodás ratifikációja időpontjában Magyarország vagy az Egyesült Arab Emírségek nemzeti jogszabályaiban meghatározott eljárás tárgyát” – írja a törvény.

A kormány továbbá ígéretet tesz rá, hogy – amennyiben ez lehetséges – a majdani fejlesztések, lakások, egyéb ingatlanok a kedvezményes, 5 százalékos áfával legyenek értékesíthetők. A beruházáshoz szükséges infrastrukturális fejlesztéseket a kabinet biztosítja legalább 800 millió euró (304 milliárd forint) értékben.

Mindez gyalogos és közúti felüljáró létesítését, valamint a vasúti pálya befedését jelenti olyan módon, hogy ott egy park legyen kialakítható. Emellett kivezetnék idáig a kisföldalattit, s amennyiben létrejön a repülőtéri gyorsvasút, akkor közvetlen kapcsolat létesül a légikikötő és Rákosrendező közt.

A projekt megvalósulása érdekében az Egyesült Arab Emírségek vállalja, hogy egy olyan, ötmilliárd eurós (1934,2 milliárd forint) beruházást hajtson végre a leendő fejlesztő, ami magában foglalja többek közt a rákosrendezői vasútállomás megépítését. Az itt épülő lakásokra szintén öt százalékos áfa lenne érvényes. Nem utolsó sorban azt is kikötik, hogy a két ország létrehoz egy olyan bizottságot, amely elősegíti a megvalósulást.

A vitatott mini-Dubaj projektet sok bírálat érte. Többek közt felrótták a szennyezést, valamint azt is, hogy az állam kiáruítja a vagyont. Továbbá olyan hírek is voltak, amely szerint Európa legmagasabb felhőkarcolóját is itt építené meg a kivitelező. A mini-Dubaj előkészítés zajlik, a terület kiürítése már meg is kezdődött, a MÁV zuglói szolgálati lakásaiban élőknek is menniük kell, mindössze 30 napot kaptak erre.

The post Megszavazták: megépülhet a mini-Dubaj Rákosrendezőn first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!