Megtalálhatták a mai disznók 65 millió éves ősét

1 hét ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Kutatók felfedezték egy apró, mára kihalt emlős megkövesedett koponyáját, amely körülbelül 65 millió évvel ezelőtt élt, a dinoszauruszok tömeges kihalását okozó aszteroida becsapódása után, írja a Live Science.

A kutatók a Colorado Springs melletti Corral Bluffs területen 2016-ban és 2020-ban gyűjtött koponya- és állkapocs-kövületekből azonosította a Militocodon lydae-t, amely nagyjából egy csincsilla méretű emlős volt, súlya pedig még a fél kilót sem érte el. A csapat nagy felbontású röntgensugarakat használt a kövületek 3D-s rekonstrukcióinak elkészítéséhez, mely alapján arra következtetnek, hogy

az állat egy olyan csoportba tartozott, melynek tagjai a mai patás emlősök, például tehenek, szarvasok, és sertések ősei voltak. 

A Militocodon lydae körülbelül 65,43 millió évvel ezelőtt élt, a paleocén korban (66-56 millió évvel ezelőtt), körülbelül 610 ezer évvel – geológiai léptékben nem sokkal – a kréta időszak végén bekövetkezett tömeges kihalás után. Ez a felfedezés segíthet a kutatóknak megérteni, hogyan fejlődtek az emlősök a dinoszauruszok kipusztulásától kezdve.

A nemzetség neve, a Militocodon, a Denveri Természettudományi Múzeum nyugalmazott oktatójának, Sharon Milito tiszteletére nevezték el így, aki 2016-ban fedezte fel az első példányt. A fajmegjelölés, vagyis a „lydae” név pedig Lyda Hill amerikai filantróp elismerése végett van ott, aki a denveri múzeum Kréta–tercier kihalási esemény utáni kutatásait támogatja.

The post Megtalálhatták a mai disznók 65 millió éves ősét first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!