Megvakult a börtönben, kiengedték a kendőt eldobó iráni teológusnőt

3 hete ezelőtt 8



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Kiengedték a rettegett teheráni Evin börtönből Szadígeh Vaszmagí iráni vallástudóst és nőjogi aktivistát, aki azért került börtönbe még március 16-án, mert élesen tiltakozott a fejkendő kötelező viselése ellen.

Az iszlám vallástudósként szaktekintélyként elismert nőt óvadék ellenében helyezték szabadlábra miután az egészségi állapota annyira megromlott a börtönben, hogy a látását is elvesztette.

A nőt „a kibertérben folytatott rendszerellenes propaganda” és „a nyilvános megjelenés a saríának megfelelő hidzsáb nélkül” bűncselekmények vádjával tartóztatták le. Az orvosai már korábban szorgalmazták, kórházba szállítsák, de ezt a hatóságok többször is megtagadták. Vaszmagí még szabadon bocsátása előtt levelet írt az ENSZ tényfeltáró bizottságának, amelyben részletezte a fogva tartása során szerzett tapasztalatait. Kiemelte, hogy jogtalanul tartóztatták le azzal a váddal, hogy levette a fejkendőt, és brutális bánásmódról, kínzásról is beszámolt.

#BREAKING Imprisoned Islamic scholar Sedigheh Vasmaghi who had contracted heart disease in Tehran’s notorious Evin Prison and lost her sight, was finally released on Monday following the deterioration of her health, @Emtedadnews reported.
Her release came shortly after Vasmaghi… pic.twitter.com/6HJinoRQOU

— Iran International English (@IranIntl_En) April 29, 2024

Levelében kiemelte, hogy vaksága ellenére többször is jogi képviselet nélkül vitték kihallgatásra.

A nő tavaly még tavaly novemberben tett közzé egy olyan videót, amelyen nem viselt hidzsábot, fittyet hányva a hazájában a nőkre vonatkozó szigorú iráni öltözködési szabályokra.

The post Megvakult a börtönben, kiengedték a kendőt eldobó iráni teológusnőt first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!