Mérgezőek lehetnek a régi könyvek

2 hete ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Ritkán gondol bárki a könyvekre veszélyes tárgyakként, ám mint az egy friss kutatásból kiderült, egyes példányok annyira veszélyes elemeket tartalmaznak, hogy alapos vizsgálatot igényelnek, mielőtt nyilvános könyvtárak, könyvesboltok vagy akár magánházak polcaira kerülnének, írja a Science Alert.

A Poisonous Book Project, a Winterthur Museum, Garden & Library és a Delaware Egyetem közös kutatási projektje az ilyen könyvek katalogizálásával foglalkozik. Mint írták, nem a lapokra írt tartalommal, hanem magukkal a könyvek borítójának összetevőivel lehet probléma – ez pedig sokszor szín alapján megállapítható.

A szakértők hatására nemrégiben két zöld borítással ellátott könyvet is eltávolítottak a francia nemzeti könyvtárból, összesen pedig már 238 veszélyes könyv kiszűrésével büszkélkedhetnek.

Mérges zöld

A zöld egyik árnyalatát Scheele-zöldnek, vagy arzénzöldnek szokták nevezni. Carl Wilhelm Scheele német-svéd vegyész 1775-ben fedezte fel, hogy rézből és arzénből élénk zöld pigment állítható elő. Ezt végül egy idő után elvetették, ugyanis könnyen befeketedett, amikor reakcióba lépett a kénalapú szennyező anyagokkal. A Scheele felfedezésén alapuló új festékek, mint a smaragd és a párizsi zöld azonban sokkal tartósabbnak bizonyultak.

Gyorsan elterjedtek különféle cikkekben, például könyvborítókban, ruházatban, gyertyákban és tapétákban.

Ezeknek a pigmenteknek azonban volt egy jelentős hátrányuk: könnyen lebomlottak, mérgező és rákkeltő arzént bocsátva ki. A pigment miatti megbetegedések száma elképesztő mértékű volt, egyesek szerint még Napóleon gyomorrák okozta halálában is szerepet játszhattak.

David Madison / Getty Images

Nem ez az egyetlen

A zöld mellett a piros egyik árnyalata is veszélyesnek mondható. A vörös festék népszerű forrása a higany-szulfid volt több évezreden át, ami szintén súlyos tüneteket okozhat. A neolitikum időszakában például művészek kaptak higanymérgezést emiatt.

A sárga színre is felfigyeltek a mérgező könyvekkel foglalkozó kutatók: ebben az esetben az ólom-kromát volt a tettes.

Ez az élénksárga szín a festők kedvence volt, nem utolsósorban Vincent van Goghé is. A viktoriánus korszakban is az ólom-kromát tette lehetővé, hogy különböző színű borítókat készítsenek.

Fontos megjegyezni, hogy bár mind az ólom, mind a króm mérgező, a sárga könyvek kevésbé aggasztóak, mint a zöld és a piros. Az ólom-kromát ugyanis nem oldódik fel az évek során. Félni azonban nem érdemes, ugyanis ha szó szerint nem falja a könyveket, akkor nem lesz gond. A zöld pigmentben lévő vegyületnek való alkalmi expozíció azonban irritálhatja a szemet, az orrot és a torkot.

The post Mérgezőek lehetnek a régi könyvek first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!