Meteorhullás lesz a hétvégén

2 hete ezelőtt 12



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A hétvégén, május 4-5-én éri el maximumát az Éta Aquaridák meteorhullása, a csúcs alatt óránként akár 50 „hullócsillag” is feltűnhet az éjszakai égbolton – írja a Live Science. Az Amerikai Meteorológiai Társaság szerint az éves meteorraj idén a Jupiter gravitációs hatásának köszönhetően a szokásosnál több fényjelenséget produkálhat.

Az Éta Aquaridák meglehetősen gyorsak, ezért kifejezetten látványosak. Az objektumok látszólag a Vízöntő csillagképből érkeznek, innen kapták a nevüket. Mivel ez a csillagkép az északi féltekén alacsonyabban helyezkedik el, ezért nagyobb valószínűséggel észlelhetünk a horizonthoz közel repülő meteorokat.

Szerencsére idén a holdfázis miatt nem lesz sok a természetes fény, igaz, a felhők zavarhatják a megfigyelést.

A meteorok észleléséhez érdemes elvonulni a fényszennyezéstől, és türelmesen várni, amíg szemünk megszokja a sötétet. A megfigyelésre legalkalmasabb időszakot a hajnal előtti órák jelentik.

Az Éta Aquaridák valódi forrása a híres Halley-üstökös, amely utoljára 1986-ban járt a Naprendszer belső részén, legközelebb pedig 2061-ben tér majd vissza. Ahogy az objektum halad, darabkák válnak le róla, ezen törmeléksávval pedig a Föld is találkozik. Ilyenkor a légkörbe belépő szemcsék megsemmisülnek és felragyognak, „csillaghullást” alakítva ki.

The post Meteorhullás lesz a hétvégén first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!