Mi történne, ha eltűnne a Hold?

2 hete ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A Hold évmilliárdok óta kíséri a Földet, ezért nehéz elképzelni nélküle az életet. A Space.com új cikkében azonban mégis megpróbálkozik ezzel, és igyekszik kideríteni, mi is történne, ha hirtelen eltűnne a Hold.

A NASA egyik szakértője, Noah Petro szerint elképzelhető olyan esemény, amely a Hold pusztulásával járhatna. Ha például egy, a csillagközi térben szabadon haladó kóbor bolygó belépne a Naprendszerbe és neki ütközne, akkor darabjaira hullhatna. Arra elképesztően kevés esély van, hogy ilyesmi valóban bekövetkezik, de ha mégis megtörténne, vajon milyen hatása lenne a földi életre?

Az egyik legszembetűnőbb változás az árapály tevékenységet érintené, abban ugyanis fontos szerepet játszik a Hold vonzása. Az árapály miatt számos, úgynevezett árapálysíkság alakult ki a Földön. Ezek olyan területek, amelyek olykor víz alatt vannak, olykor pedig szárazak. Az árapálysíkságok rengeteg élőlény számára jelentenek élőhelyet, amelyek a Hold eltűnésével vagy teljesen kihalnának vagy jelentősen átalakulnának, így komplett ökoszisztémák tűnnének el. 

Ezek a területek ráadásul emberek milliárdjainak az élelmezéséhez is hozzájárulnak, tehát élelmiszerhiány is kialakulhat kísérő égitestünk megsemmisülése miatt.

Az árapály tevékenység ráadásul az óceánok hőszabályozására és az áramlatokra is hatással van, így az egész bolygó klímáját befolyásolja. A Hold hiányában így a Föld éghajlata teljesen megváltozna, néhol extrém melegek, máshol pedig szélsőséges hidegek uralkodnának.

Azok az állatok pedig, akik ezek között a körülmények között is képesek életben maradni, elveszítenék az egyetlen éjszakai fényforrásukat. Ez óriási hátrányt jelentene, ugyanis az éjjeli ragadozók nem tudnának vadászni, sok vándorló madárnak pedig a tájékozódásban akadnának nehézségei.

Összességében tehát a Hold nélkül talán élet sem lehetne a Földön, de legalábbis nem olyan formában, ahogyan ma van.

Kapcsolódó
Mi történne, ha a Hold ütközne a Földdel? - videó
A kataklizmát valós fizikai motorra épülő űrszimulátor-program segítségével modellezték.

The post Mi történne, ha eltűnne a Hold? first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!