Microsoft: A Kamala Harrisről szóló gázolásos álhírt az egyik orosz trollfarm hozta létre

20 órája ezelőtt 13



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A Microsoft kedden közölt jelentése szerint egy orosz trollfarm hozta létre azt az álhírt, ami szerint Kamala Harris amerikai alelnök részt vett egy 2011. júniusi cserbenhagyásos gázolásban, aminek a következtében lebénult egy 13 éves lány.

A Microsoft Fenyegetéselemző Központja által készített jelentés szerint a koholmányt egy Kreml-közeli, Storm-1516 nevű csoport hozta létre. Ez az egyik azok között az orosz dezinformációs hálózatok között, amik a Microsoft szerint a novemberi elnökválasztás előtt a Harris-Walz-kampányt veszi célba.

A gázolásos állítás szeptember elején bukkant fel egy KBSF-TV nevű, San Franciscó-i helyi híradónak álcázott weboldalon. A cikkbe ágyazott 5 perces videón egy nő beszélt az állítólagos incidensről. A Microsoft jelentése szerint a nő fizetett színész volt. A weboldal augusztus 20-án jött létre, és napokkal azután, hogy közzétette az állításokat, megszűnt.

A CBS News cáfolta a cserbenhagyásos gázolásról szóló történetet, amikor az először megjelent. A nyilvános feljegyzések és a híradások sem nyújtottak bizonyítékot az incidensre. A San Franciscó-i rendőrség a CBS Newsnak azt mondta, nem rendelkezik feljegyzésekkel az esetről. A CBS News a cikkhez mellékelt videó elemzéséből kiderült, hogy az több, más, egymástól független hírekből származó fotót tartalmazott.

A történet elterjedt a közösségi médiában: a cikket és a videót tartalmazó posztok az X-en több mint 7 millió megtekintést gyűjtöttek össze, és a történetet a Facebookon, a TikTokon, a YouTube-on és a Telegramon is megosztották.

A Microsoft kutatói szerint egy másik Kreml-közeli csoport, a Storm-1679 is közzétett videókat, hogy lejárassák Harrist, például olyan videóval, amiben egy kamu New York-i óriásplakát hamis állításokkal vádolja Harrist.

Oroszország továbbra is kibercsoportokat használ arra, hogy „felerősítsék üzeneteiket a megosztó politikai tartalmak, megrendezett videók és mesterséges intelligenciával támogatott propaganda terjesztésére szolgáló médiaweboldalakon és közösségi csatornákon keresztül” – közölte a Microsoft, aminek három egymást követő választáson végzett megfigyelései szerint a kampányok azt a mintát követik, hogy az elnökválasztás előtt 90 nappal a demokrata jelöltet veszik célba.

A CBS News megkereste az Egyesült Államokban működő orosz nagykövetséget, de nem kapott választ.

A jelentés felvázolta a Storm-1852 nevű csoport kínai kötődésű befolyásolási műveleteit is: az Donald Trump volt elnökre szavazó konzervatív amerikai szavazóknak álcázott online személyiségeket hozott létre, és a csoport Trumpot kritizáló tartalmakat is létrehozott.

A Microsoft több jelentést is közzétett az amerikai elnökválasztás előtt országok titkos befolyásolási műveleteiről. Egy augusztusi jelentés szerint Irán áll az amerikai intézményeket és jelölteket célzó kibertámadások és a különböző államok helyi hírportáljainak álcázott oldalak mögött.

A Meta hétfőn késő este közölte, hogy a cég „külföldi beavatkozási tevékenység” miatt világszerte kitiltja az orosz állami médiumokat az alkalmazásaiból. A tiltás azután jött, hogy az USA egy nyilvánosságra hozott vádirat szerint az RT-t és az állami csatorna alkalmazottait azzal vádolta meg, hogy 10 millió dollárt juttattak fedőszervezeteken keresztül a közösségi médiacsatornákon, köztük a TikTokon, az Instagramon, az X-en és a YouTube-on folytatott befolyásolási kampányok titkos finanszírozására. (CBS News)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!