„Minden második, fájdalmas menstruációval érintett nő ebben szenved” – Salamon Adrienn az endometriózisról

4 hete ezelőtt 6bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az endometriózisról valószínűleg a legtöbb nő hallott vagy olvasott már élete során, ha még csak érintőlegesen is, sokak számára azonban megmaradhat csak egy misztikus betegségként, és örülünk, hogy nem vagyunk érintettek. Azok, akik viszont ebben a betegségben szenvedek, a poklok poklát élhetik át egy félrekezelt vagy éppen későn észrevett diagnózis miatt.

Nekem évek óta olyan fájdalmat okoz a menstruáció (késszúrás szerű fájdalom, nem görcs), amit még a legerősebb gyógyszerek sem tudtak csillapítani, kegyetlen.

– írta le a betegséggel kapcsolatos megpróbáltatásait egy kommentelő a Redditen. Egy másik kommentelő tinikorától elhúzódó panaszairól számolt be.

Nekem tinikorom óta (kb. 15 éve) kíséri az életemet, csak akkor még nem tudtam, hogy ez az, vagy talán nem is volt annyira a köztudatban. »Majd ha terhes leszel elmúlik«, ezt bizonyára mindenki ismeri, aki valaha ebben a cipőben járt.

Ebből a hozzászólásból már megmutatkozik, hogy az egészségügyi rendszernek vannak olyan alapvető hiányosságai, amik sok nő életét nehezítik meg, amik akár a diagnózis kialakulását is késleltethetik, a kezelés sikerességét pedig csökkenthetik. Sokan mások is kifejezték aggodalmukat a rendszerrel kapcsolatban. 

Úgy érzem, a sötétben tapogatóznak az orvosok, sokan csak a pénzre hajtanak. Az állami ellátásra hónapokat kell várni. Iszonyatosan megterhelő ez a része is lelkileg. Anyagilag is nagyon megterhelő…

Szövetek rossz helyen

Az endometriózis a méh nyálkahártyájához hasonló – endometrium – szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén. Ezek az endometriózis-szigetek összhangban állnak a menstruációs ciklussal, ennek hatására belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhatnak.

Endometriózis

Fotó: Getty Images

Az első tünet a fájdalom

Az endometriózisra utaló tünetek esetenként eltérőek lehetnek, ezért is fontos hogy az erről szóló információk minél könnyebben és minél több helyen hozzáférhetőek legyenek azoknak, akik még csak gyanakodnak a betegségre, vagy azoknak akik már esetleg küzdenek is vele. A legfeltűnőbb, legkorábban észrevehető tünet talán a menstruáció közben jelentkező fájdalom, ami akár olyan nagy mértékben is észlelhető, hogy az már a mindennapi tevékenységekre vagy akár a szociális kapcsolatokra is negatív hatással lehet.

Hosszú távon szorongást, depressziót is vonhat maga után. Azonban az endometriózis nem mindig jár együtt fájdalommal, ezért előfordulhat az is, hogy egy szokásos nőgyógyászati vizit során derül rá fény. A fájdalom hiánya azonban nem jelenti azt, hogy később nem fog fellépni, illetve, hogy nem kell foglalkoznunk a betegséggel. Emiatt fontos évente legalább egyszer eljutni egy nőgyógyászhoz, ne sajnáljuk az időnket megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet, hiszen adott esetben gyógyulásunk kulcsa lehet a körültekintően megválasztott szakember.

Az endometriózis kapcsán rengeteg kérdés merülhet fel. Nem könnyű eligazodni a tünetek útvesztőjében. Ezekre igyekszünk most választ adni Salamon Adrienn segítségével, az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány kuratóriumi elnökével, aki maga is érintett.  

Mi alapján érdemes szakembert választania annak, aki arra gyanakszik, hogy érintett az endometriózissal?

Ha észleli magán a tüneteket, elsősorban a saját nőgyógyászát keresse meg, ha pedig ott nem kap érdemleges segítséget, akkor az endometriózis centrumok valamelyikét. A Lucy egy szakorvosi ellenőrzés alatt fejlesztett, komplex menstruációs naptár alkalmazás, segítségével hamarabb eljuthatunk a nekünk megfelelő szakemberhez. Az általunk észlelt tüneteket vezethetjük benne, és bizonyos tünetek együttállása esetén figyelmeztet minket.

Magyarországon a diagnosztikai késedelem átlagosan négy év, azaz a tünetek megjelenése után átlagosan ennyi időbe telik a kórkép felállítása, európai szinten ez akár nyolc-tíz év is lehet. Átlagosan a páciensek hét-nyolc orvos meglátogatása után jutnak el a megfelelő szakemberhez.

A Lucy már akár három-négyhónapos használat után tud jelezni, ezzel jelentősen lerövidítve az orvosról orvosra járás folyamatát. 

Lucy app

Lucy app

Mit tanácsolna, hogyan őrizze meg valaki mentális egészségét, ha egy ilyen betegséggel küzd, mint az endometriózis?

Ez nagyon fontos kérdés minden krónikus betegségnél. Az endometriózisról jelenleg keveset tudunk, egyelőre még egy gyógyíthatatlan betegségként ismert. Azonban a megfelelő kezelések igénybevételével jó életminőség érhető el, ami azért is fontos, mert a stressz negatívan befolyásolja a panaszokat. A mentális egészségünk megőrzése érdekében érdemes több mindent kipróbálni, legyen az művészetterápia, pszichológus vagy pszichiáter. 

Az esetleges szövődmények elkerülése érdekében mit tehet egy endometriózissal élő nő?

Időben orvoshoz fordul, amennyiben észleli magán a tüneteket. Odafigyel az életmódjára, a mentális és a fizikai egészségére is. Egy megfelelő étrend betartása sokat enyhíthet a tüneteken. Ennek alapja a vörös hústól mentes étkezés, a cukrot, és a finomított szénhidrátot, alapanyagokat is kerülni kell. 

Mit tudhatunk az endometriózisról a meddőség és a termékenység tekintetében?

Az endometriózis a női eredetű meddőség egyik vezető oka, ezért is fontos, hogy időben kiderüljön. Nagyon sokszor halljuk, hogy az ebben a betegségben szenvedő nőknek nem lehet gyereke, pedig természetes úton is teherbe eshetnek. Április végén lesz egy eseménysorozat, amelynek egyik kiemelt témája a meddőség lesz. 

Salamon Adrienn

Salamon Adrienn

Milyen alternatív gyógymódok jöhetnek szóba az endometriózis kapcsán?

Szinte bármilyen alternatív gyógymód szóba jöhet, evidenciaalapú nincs. A lelki és fizikai egészség megőrzése érdekében sokféle módszert kipróbálhatunk: akupunktúra, masszázs, vitaminok, női jóga, kismedence-torna, intimtorna, viscerális terápia. Természetesen a nőgyógyászunkkal érdemes ebben a témában egyeztetni, mielőtt bármihez nekifognánk. A harkányi kórházban lehetősége van mindenkinek aki rendelkezik beutalóval, évente két alkalommal államilag támogatott kezelésre. 23 nap alatt napi öt kezelés vehető igénybe, dietetikus, gyógytorna, iszappakolás, kismedencei, alhasi masszázs mind igénybe vehető, ezek pedig nagy mértékben hozzájárulhatnak a tünetek csökkentéséhez. 

Beszélhetünk az endometriózisról úgy, mint népbetegségről?

Én azt gondolom, hogy igen. Itthon 200 ezer nőt érint. Európában mintegy 10 és félmilliót, világszerte 200 milliót. Minden második fájdalmas menstruációval érintett nő endometriózissal szenved. Tízévente egy évet veszítenek azok a nők az életükből, akik a betegség miatt elviselhetetlen fájdalmakon mennek keresztül. 

Hová fordulhatunk segítségért 

Az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány az endometriózissal küzdő nőket igyekszik felkarolni, és egyben társadalmi tudatosságra nevelni az embereket. Céljuk a betegség kapcsán felmerülő tévhitek eloszlatása, a hiteles tájékoztatás. Segítenek összekötni az aggódó nőket a témában képzett szakértőkkel, orvosokkal, intézményekkel. 

Források: 1, 2

The post „Minden második, fájdalmas menstruációval érintett nő ebben szenved” – Salamon Adrienn az endometriózisról first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!