Mindent bele szegedi érettségizők: Ady, Karinthy és Babits is szerepel a magyar érettségin, mutatjuk, milyen feladatokat kaptak a vizsgázók

1 hét ezelőtt 11



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Grammatika, stílusok, könyvekről szóló szöveg a magyar érettségi szövegértésében, lyukas szöveg, Antigoné, Ady Endre és memoriterek az irodalmi tesztben, írta meg az Eduline. Mutatjuk, milyen feladatokat kaptak a diákok, és meddig írhatják az első feladatlapot.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint magyar nyelv és irodalomból középszinten 1146 helyszínen 73 472, emelt szinten 57 helyszínen 2066 vizsgázó tesz érettségit, amely 9 órakor kezdődött. Azt írták, a magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk: az elsőre 90, a másodikra 150 perc áll rendelkezésükre.

A MAGYAR KULTÚRA EGYIK SZERZŐJÉNEK SZÖVEGÉT KAPTÁK AZ ELSŐ FELADATRÉSZBEN

A Magyar Kultúra egyik szerzőjének könyvekről szóló szövegét kapták a diákok a magyarérettségi első feladatrészében. Az I. feladatlapban jellemzően egy 800-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kell elolvasniuk a vizsgázóknak, majd az alapján megoldani a különböző feladatokat. Meg kell keresniük például a szövegben megtalálható megállapításokat, érveket, álláspontokat, összefüggést kell keresniük a cím és a szöveg, vagy éppen a szöveg grammatikai és stilisztikai jellemzői között, és értelmezniük kell a szövegben a logikai, tartalmi kapcsolatokat is.

IRODALMI MŰVELTSÉGI TESZT ELŐSZÖR AZ ÉRETTSÉGIN

A szövegértési feladatok megoldásával összesen 40 pontot szerezhetnek a vizsgázók. Ezt követi a szintén I. részhez tartozó irodalmi műveltségi teszt, amivel további 20 pontot szerezhetnek a vizsgán. Ilyen feladat idén először van az érettségiben, hiszen ez váltja a korábbi évek gyakorlati szövegalkotás feladatát.

ANTIGONÉ ÉS ADY ENDRE

Az idei tesztben számonkérnek többek között memoritereket, egyéb irodalmi alkotásokat, korstílusokat és műfajokat is. Feltűnik a feladatlapban az Antigoné és Ady Endre, a diákoknak pedig egy lyukas szöveges feladatként többek között ki kell egészíteniük egy kapott költeményt, valamint szereplők nevei alapján meghatározni egy adott mű címét, műfaját és annak szerzőjét.

A magyarérettségi I. feladatsorának megoldására a diákoknak egyébként 90 percük van – ennyi idő alatt kell megoldaniuk a korábban már említett szövegértési-nyelvi feladatsort és az irodalmi műveltségi tesztet.

KARINTHY FRIGYES ÉS BABITS MIHÁLY A MÁSODIK RÉSZBEN

Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novelláját kell elemezniük a magyar érettségi második részében a középszinten vizsgázó diákoknak. Akik viszont nem műelemzést választanak, azoknak Babits Mihály költészetéről kell egy általános témakifejtő esszét írniuk.

Az érettségi II. részének megoldására mindkét szinten 150 percet kapnak a vizsgázók. A középszintesek itt egy 500-800 szavas műértelmezés és egy témakifejtő esszé közül választhatnak, amivel maximum 60 pontot szerezhetnek. Az emelt szinten vizsgázóknak pedig 40+20 pontot érő szövegalkotási feladatokat kell megoldaniuk: egy műértelmező szöveget és egy reflektáló szöveget kell írniuk.  A műértelmezés elvárt terjedelme ebben az esetben 600-800 szó, a reflektáló szövegé 250-450 szó.

Forrás: eduline.hu/MTI

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!