Mutatjuk, honnan lehet tudni, ki árusít tényleg magyar epret

2 hete ezelőtt 8



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Beindult az eperszezon, csakhogy a kilónként 1500–2000 forintért kínált, „mézédes” gyümölcsöt gyakran magyar eperként próbálják értékesíteni, holott valójában vegyszerekkel tartósított spanyol, olasz és görög szamócát árulnak – írja keddi cikkében az Economx.

A portál emlékeztet: a magyar termelők évről évre szembesülnek azzal a problémával, hogy a piacot importtal elárasztó árusok ellehetetlenítik őket, mert lenyomják az árakat, miközben gyakran megkárosítják a fogyasztót. „Az utcán, bódékban sok eperárussal találkozunk, akiknek a 80 százaléka szélhámos, mert az országba kamionszámra érkező spanyol vagy görög epret magyarként, főként lajosmizseiként adják el” – hívja fel a figyelmet a TikTokon a kunbaracsi Organikus Farm gazdája, aki a videójában arra figyelmeztet, hogy vásárláskor két dologra érdemes figyelni:

  • az egyik, hogy ne elégedjünk meg a nyugtával, hanem kérjünk az eladótól áfás számlát, amit egy csaló árus nem fog tudni teljesíteni, akit arra is megkérhetünk, hogy mutassa meg az őstermelői igazolványát.
  • Az is segíthet, ha a magát magyar termelőnek kiadó eladótól az kérjük, mutasson fotót az ültetvényéről, és igazolja az áru eredetét, hogy hol termeli a gyümölcsöt.

Az Economx emlékeztet: a mozgóárusításhoz is szükséges a működési engedély, így az engedély nélküli árusítás nem csak az áru eredetével kapcsolatos átverést jelenthet, hanem illegális tevékenységet is.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint is nagy a különbség a külföldi és a magyar szamóca között: az importált gyümölcs koraérett, míg a hazait teljesen éretten szedik le, mivel az jóval rövidebb idő alatt jut el a fogyasztókhoz. Ez pedig megmutatkozik a termékek ízvilágában – írja a portál. Emlékeztetnek: a korai fajták között is akad édes, hazai szamóca, és a tévhitekkel ellentétben az sem feltétlenül jelenti azt, hogy import áruról van szó, ha a gyümölcsök túl nagyra nőttek.

Kapcsolódó
Ezekre figyeljünk, ha szamócát vásárolunk
Az sem mindegy, hogy milyen nagyságú.

The post Mutatjuk, honnan lehet tudni, ki árusít tényleg magyar epret first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!