Navracsics: Újabb követelésekkel állhat majd elő az Európai Bizottság

1 év ezelőtt 56bohócdoktor szja 1% felajánlás

17 vállalást tett a magyar kormány az Európai Bizottság felé, hogy hozzáférhessen az uniós forrásokhoz, de ezek teljesítése után még újabb feltételeket szabhatnak Magyarország számára - erről beszélt Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter az InfoRádió műsorában.

Navracsics arról beszélt, hogy három csomagról tárgyal a magyar kormány és a bizottság unióval. Ebből kettő pénzügyi természetű, az egyik a 2020 és 2027 közötti hétéves uniós költségvetésből járó 14 ezer milliárd forint támogatás, a másik csomag a helyreállítási és ellenállóképességi alap 2300 milliárd forint támogatása. A jogi jellegű csomag pedig arról a 17 vállalásról szól, amelyeket az EB a jogállamisági kondicionalitás részeként elvár.

"Ez egy új eszköz, amelynek célja, hogy megakadályozza a helyreállítási alap pénzeivel való visszaélést. Tehát úgy indították meg Magyarország ellen, hogy még meg sem kapta ezeket a pénzeket" - mondta Navracsics, ezzel arra utalva, mintha az eljárást csak a források elküldése után kellett volna elindítani. Miközben az egész eljárás lényege az, hogy az unió nem adja oda a forrásokat, amíg nem érzi biztosítottnak, hogy azokat megfelelően költik majd el, és nem csak haveri üzletemberek gazdagodnak majd belőle.

A miniszter szerint mindenesetre Magyarország a meghosszabbított, decemberben lejáró határidő előtt teljesíteni tudja a 17 vállalását, elfogadja a szükséges törvényeket. Navracsics szerint a bizalom jele, hogy a bizottság meghosszabbította a határidőt. "A bizottság is láthatja, hogy nemcsak komolyan gondoljuk a vállalásainkat, hanem valóban meggyőző az eddigi teljesítményünk, és javasolhatja a tanácsnak, hogy szüntesse meg ellenünk az eljárást." A következő nagy lépés az lesz, amikor november 19-én az elvárások részeként felállított az Integritási Hatóság megkezdi a működését. Erről a hatóságról itt írtunk bővebben.

Viszont felhívta a figyelmet, hogy a vállalások teljesítményével még nem ér véget a folyamat, azok teljesítését is ellenőrzi majd a bizottság, és újabb elvárásokkal is előállhat. A helyreállítási alappal kapcsolatban például az igazságszolgáltatás függetlensége területén már újabb lépéseket vár az EB. Navracsics Lengyelország példáját említette, a lengyel kormány ugyanis hiába írta alá a megállapodást, pénzt még nem kapott. Magyarország viszont szerinte a vállalások teljesítésével kedvezőbb helyzetbe kerülhet, mint Lengyelország.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!