Ne csalja meg a házastársát New Yorkban! – számos furcsa törvény van még életben az USA egyes államaiban

2 hete ezelőtt 9



bohócdoktor szja 1% felajánlás

1907-ben a 43 éves Patrick H. Hirsch és a 25 éves Ruby Yeargin voltak az elsők, akiket letartóztattak egy nem sokkal korábban hatályba lépett törvény miatt. A vasúti építőipari munkákból meggazdagodott Hirsch Chicagóban találkozott Yearginnel, aki egy nagyáruház kalaposztályán dolgozott, és rögtön megtetszettek egymásnak. A New Yorkban élő Hirsch nem sokkal később magához költöztette Yeargint és annak édesanyját, majd évekig együtt éltek. A gond csak az volt, hogy Hirsch már házas volt, és a feleségével egy fiút is neveltek, akit több alkalommal megpróbált erőszakkal magához venni.

Amikor New York állam 1907-ben hatályba léptette a házasságtörést büntető törvényt, Hirsch és Yeargin gyorsan a bíróság előtt találták magukat. A jogszabály szerint a házasságtörésben résztvevő mindkét fél egy év börtönnel, valamint 500 dollár büntetéssel sújtható. És hogy miért írtuk ezt jelen időben? Mert ez az idejétmúltnak tekinthető jogszabály még 2024-ben is érvényben van.

Vadházasságért börtön

Annak ellenére, hogy a New York-i törvényhozók 1964 óta már többször megpróbálták hatályon kívül helyeztetni a házasságtörést büntető törvényt, egészen idén márciusig kellett arra várni, hogy az állami törvényhozás alsóháza elfogadja az erre vonatkozó rendelkezést, amelyet még a szenátusnak is meg kell majd szavaznia.

A jogszabályok között nincs helye olyan büntetőjogi törvénynek, amely a két felnőtt között, mindkettejük szabad akaratából létrejött intim kapcsolatot bünteti

mondta a New York Timesnak a módosítás előterjesztője, Charles Lavine, aki egyébként 54 éve él boldog házasságban. A jogszabály szerint az számít megcsalásnak, ha valaki egy másik személlyel úgy létesít szexuális kapcsolatot, hogy saját magának vagy a másik személynek van élő házastársa. Az eredetileg megszabott 500 dolláros pénzbüntetés egyébként még mindig hatályos, de a börtönbüntetés mértékét levitték legfeljebb 90 napra.

Legutóbb 2010-ben alkalmazták ezt a jogszabályt, amikor egy parkban rajtakaptak egy 43 éves házas nőt egy férfival, aki nem a férje volt. Ugyan mindkettejüket megvádolták közszeméremsértéssel, a házasságtörésre vonatkozó vádpontot csak a nő esetében érvényesítették, és csak az ő fotója és neve járta körbe a világsajtót.

Miközben az államok nagy részében már megszüntették a házasságtörés büntethetőségét, New York mellett Oklahomában, Michiganben és Wisconsinban is jogszabályellenesnek számít. Észak-Karolinában egy olyan, potenciálisan alkotmányellenes törvény van még mindig életben, amely megtiltja az együtt élést vagy a közös szállodai szoba bérlését azoknak a pároknak, akik nincsenek összeházasodva. Annak ellenére, hogy az ügyészség valószínűleg már nem foglalkozik ilyen vádakkal, a nem törvényes együttélést elvileg akár 1000 dolláros pénzbüntetéssel és 60 nap elzárással is sújthatják.

Ki a kígyókkal a templomból!

Az Egyesült Államokban nem csak a párkapcsolatokra vonatkozóan vannak érvényben furcsa törvények. Például tilos az élő kígyók használata az istentiszteleteken. Ez első hallásra elég értelmetlennek tűnik, pedig van rá alapos ok. Az USA-ban népszerű pünkösdi keresztény mozgalmak kisebb, elszigetelt csoportjaiban ugyanis egyes lelkipásztorok rendszeresen használnak mérges kígyókat annak demonstrálására, hogyha valakiben ott van a Szentlélek, akkor annak nem fog ártani a kígyómarás sem.

Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP Chris Wolford lelkész egy csörgőkígyóval a kezében, a pünkösdi istentisztelet során a nyugat-virginiai Squire-ben 2018. május 27-én.

Mivel ez a gyakorlat több halálesetet is okozott a hívek körében is, ezért Nyugat-Virginia kivételével az összes érintett államban betiltották, ott azonban a vallásszabadságra hivatkozva még mindig engedélyezik. 2011 novemberében a Washington Post egy portrécikket is megjelentetett az egyik helyi tiszteletesről, Randy „Mack” Wolfordról, akinek az apja – szintén lelkész – 1983-ban egy istentiszteleten elszenvedett kígyómarástól halt meg. Bő fél évvel később aztán egy újabb cikk is megjelent Wolfordról, ennek azonban szomorú apropója volt: a 44 éves férfit egy szabadtéri istentiszteleten megmarta az egyik csörgőkígyója, majd többórányi szenvedés után meghalt.

Nem az autókra és a vasárnapi italozásra

Vannak ugyanakkor olyan jogszabályok, amelyeket az USA-ban is furcsának bélyegeznek, ám ha jobban megnézzük, van bennük logika. 13 államban tilos például vasárnap autót árulni, hét további államban pedig szigorú feltételekhez kötik a vasárnapi autóárusítást.

Ez egy olyan országban, ahol az üzletek jelentős többsége az ünnepnapokon is nyitva van, kivételes esetnek számít, azonban a „kék törvényeknek” (blue laws) is nevezett jogszabályok világszerte elterjedtek, és általában a vallásgyakorlásra hivatkozva írnak elő egy pihenőnapot. Például emiatt vannak zárva még mindig az üzletek – kevés kivételtől eltekintve – Németországban és Ausztriában. Az Egyesült Államokban ezeket a törvényeket többször azzal támadták, hogy azok alkotmányellenesek, ám az amerikai Legfelsőbb Bíróság ezzel nem értett egyet – döntésében nem csak a vallásszabadságra hivatkozott, hanem arra is, hogy mindenkinek, így az autókereskedőknek is jár egy pihenőnap, illetve az, hogy együtt lehessenek a családjukkal.

Getty Images A Funk’s Food tetejére kihelyezett tábla az Ohio állambeli Parma városában 1961-ben.

A vasárnapi tiltás sokáig az alkoholárusításra is vonatkozott, ám ezeket a szabályokat az utóbbi években több helyen eltörölték vagy enyhítették. Akadt olyan állam, ahol sem az italboltokban, sem a vendéglátóhelyeken nem lehetett venni alkoholt, míg másutt az éttermekben el lehetett fogyasztani a vasárnapi ebédhez egy pohár bort. Ohióban azonban még most is külön engedély kell a vasárnapi italárusításhoz, és a stadionokban csak délelőtt 11-től, míg másutt délután 13 órától engedélyezett.

Texasban vasárnap bort és sört lehet árusítani egy meghatározott időintervallumban, tömény italt viszont egyáltalán nem, és ugyanez vonatkozik a hálaadásra, karácsony első napjára és az újévre is. Ha az utóbbi kettő vasárnapra esik, akkor a tilalom másnap, azaz hétfőn is érvényes.

Egy másik, érdekes példaként emlegetett törvény Hawaiira vonatkozik, ahol tilos az óriásplakátok kihelyezése azért, hogy a természeti szépségekben gazdag turistaparadicsomban ne zavarják a látványt. Ugyan az egy évszázada érvényben lévő jogszabályt ez év elején megpróbálták eltörölni, de a kezdeményezés akkora felháborodást keltett a helyi lakosok körében, hogy az erre vonatkozó módosítási javaslatot elkaszálták.

The post Ne csalja meg a házastársát New Yorkban! – számos furcsa törvény van még életben az USA egyes államaiban first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!