Négy éve nem volt ilyen magas a vízállás a Velencei-tóban

2 hete ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az Országos Vízjelző Szolgálat adatai szerint hétfő reggel Agárdnál 146 centiméter volt a Velencei-tó vízállása. A Telex a szolgálattól megtudta, hogy a vízállás Agárdnál utoljára 2019. július 3-án volt ilyen magas.

Az OVSZ több mindennel is indokolta a "magas" vízállást: az elmúlt évben az átlagosnál csapadékosabb volt az időjárás, 2023 decembere óta 16 cm csapadék hullott a Velencei-tóra és vízgyűjtőjére. Emellett az OVSZ a vízpótlási céllal létesült Pátkai- és a Zámolyi-tározóból 2023. december 19. óta összesen 6,7 millió köbméter vizet vezetett a Velencei-tóba, ami csaknem 27 cm-t emelt a vízszinten.

„A Zámolyi-tározóból jelenleg is tart a vízpótlás, ami még néhány centimétert emel majd a tó vízszintjén. Valamint az előrejelzésekre alapozva még érkezhet csapadék a vízgyűjtőre, így reményeink szerint a turisztikai szezon elejére a Velencei-tó vízállása elérheti a 150 cm-t” - írta a szolgálat.

A minden nyáron száradásközeli Velencei-tó 2022-ben így nézett ki drónfelvételeken, 2021-ben pedig videót készítettünk a halak pusztulásáról.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!