Négy kontinensen, több mint 30 országban csendül fel a hangszerek királynőjének hangja, és még világpremier is érkezik a Szegedi Dómba – így kényezteti füleinket a Filharmónia Magyarország májusban

1 hét ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Varázslatos hangulattal és egyedülálló zenei különlegességekkel kényezteti fülünket májusban is a Filharmónia Magyarország Szegeden: itt lesz velünk Tabajdi Ádám orgonaművész és Csuja Imre Jászai Mari-díjas színművész az Orgonák éjszakáján, csodálatos dallamok csendülnek fel a Róma Pápai Egyházzenei Intézetének Gregorián Szkóláján, és hó végén várva várt világpremiernek ad otthont a Szegedi Dóm, részesei lehetünk a Krisztus oratórium ősbemutatójának. A feledhetetlen élményeket kínáló gazdag repertoárról Földi Jácinttal, a Filharmónia Magyarország régióvezetőjével beszélgettünk.

Májusban sem hagyja csodálatos koncertek nélkül zeneszerető közönségét a Filharmónia Magyarország. Mint Földi Jácint elárulta, a varázslatos hangulatú és páratlan akusztikájú Szegedi Dóm ad otthont a kiváló és elismert művészeket felvonultató gazdag repertoárnak,melyek igazi zenei csemegét kínálnak kicsiknek és nagyoknak. De a Móra-park zenélő szökőkútjánál is kényeztethetjük füleinket az orgonamuzsika varázslatos hangjaival.

NÉGY KONTINENSEN, TÖBB MINT 30 ORSZÁGBAN CSENDÜL FEL EGYSZERRE AZ ORGONA HANGJA

A Filharmónia Magyarország már 2019 óta minden évben megrendezi ezt a különleges programot, melynek a neve az Orgonák éjszakája, ahol a közönség a hangszerek királynőjével, az orgonával találkozhat. Földi Jácint elárulta, idén attól különleges ez a program, hogy nem csak hazai helyszíneken lesznek koncertek, hanem négy kontinensen, több mint 30 országban fel fog csendülni május 18-án, pünkösd szombatján ez a csodálatos hangszer. Az esemény során a megszokottól eltérő, érdekes és különleges helyeken is találkozhatnak az érdeklődők ezzel a hangszerrel, mint például köztereken, fürdőkben, piacokon szeretetotthonokban, vagy éppen állatkertekben.

RÍMBE ÖNTÖTT ORGONASÍPOK

Az Orgonák éjszakáján a „Rímbe öntött orgonasípok” előadáson Tabajdi Ádám orgonaművész és Csuja Imre közös produkciója lesz hallható a Szegedi Dómban. A színművész Babits Mihály Jónás könyve és Jónás imája című műveit fogja előadni több részletben, a költeményekre reflektáló orgona improvizációval színesítve.

  • Időpont: 2024. május 18. 20:00
  • Helyszín: Szegedi Dóm

ÉGBESZÖKŐ ORGONAMUZSIKA A MÓRA-PARK SZÖKŐKÚTNÁL

Nem mindennapi helyszínen élvezhetjük a hangszerek királynőjének különleges hangját. Május közepén csodás dallamokkal varázsol el bennünket a Móra-park zenélő szökőkútja, az „Égbeszökő orgonamuzsika” során az orgonára komponált vízi látványshow során felcsendül:

  • Saint-Saëns: 3. c-moll „Orgona” szimfónia – Finale, részlete,
  • Gaston Bélier: d-moll toccata-ja,
  • valamint Strauss: Radetzky-induló – orgonaátirata.
  • Időpont: 2024. május 17. 11:00
  • Helyszín: Móra-park szökőkút
Fotó: Szegedi Csillagvizsgáló (FB)

RÓMA PÁPAI EGYHÁZZENEI INTÉZETÉNEK GREGORIÁN SZKÓLÁJA

Május 21-én a Schola Gregoriana del Pontificio Istituto di Musica Sacra di Roma érkezik Franz Karl Prassl dirigálása mellett. A kórus a római Pápai Egyházzenei Intézet Gregorián Szkólája, jelenleg a világ egyik legautentikusabb előadócsoportja gregorián énekek terén.

  • Időpont: 2024. május 21. 19:30
  • Helyszín: Szegedi Dóm

VILÁGPREMIER SZEGEDEN: MÁJUS 27-ÉN A KRISZTUS ORATÓRIUMÁNAK ŐSBEMUTATÓJA ÉRKEZIK A DÓMBA

Május 27-én a Szegedi Dómba érkezik a KRISZTUS oratórium ősbemutatója, mely a Filharmónia Magyarország szervezésében zajló egyhetes Con Spirito Egyházzenei Fesztivál 2024 záróelőadása is egyben. Don Lorenzo Perosi olasz zeneszerző Jézus Krisztus életét hűségesen követő hét oratóriuma Davide-Kristof Acs zeneszerző feldolgozásában és dramaturgiai szerkesztésében Krisztus oratóriuma címmel egyetlen műben újrateremtve, a világon először kerül közönség elé.

  • Időpont: 2024. május 27. 19:30
  • Helyszín: Szegedi Dóm

Ha szeretnél részt venni a csodálatos és egyedülálló zenei élményeket kínáló koncerteken, jegyedet megválthatod a Filharmónia Magyarország szegedi irodájában (Klauzál tér 7.), illetve a Filharmónia Magyarország oldalán IDE kattintva.

Operatőr: Galyas Richárd

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!