Nem ad tájékoztatást a magyar kormány a szexuális zaklatással vádolt orosz egyházi vezető kettős állampolgárságáról

2 hónapja ezelőtt 20



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A hvg.hu megkereste a Belügyminisztériumot, hogy kiderüljön, miként kaphatott Hilarion metropolita, vagyis Grigorij Valerijevics Alfejev három hónap alatt magyar állampolgárságot. A BM illetékesség hiányában a kérdést a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumhoz továbbította, a portál végül a Miniszterelnöki Sajtóirodától kapott választ. Ebben arról írtak, hogy a magyar állampolgárságra vonatkozó adatokat titkosan kezelik, mert a kettős állampolgárságot számtalan állam nem ismeri el, és az érintett állampolgárok jogsérelmet szenvedhetnek el. Ezért a konkrét esetre vonatkozóan nem is adtak tájékoztatást. Az orosz állam egyébként az alkotmány szerint lehetővé teszi a kettős állampolgárságot.

Ahogy arról a 24.hu is beszámolt, a Novaja Gazeta tényfeltáró riportja szerint 820 millió forintos budapesti birtokán lakik Hilarion metropolita, az orosz Kirill pátriárka jobbkeze, akit egykori beosztottja szexuális zaklatással vádolt meg. Polgári nevén Grigorij Alfejem korábban az orosz ortodox egyház második embere volt és 2009 óta a a Moszkvai Patriarchátus Egyházi Külkapcsolatok Osztályának elnöke. Bár gyakran emlegették Kirill utódjaként, 2022-ben mégis Magyarországra költözött, és Budapest és Magyarország metropolitájává nevezték ki.

A cikk hozzáteszi, hogy Hilarion nemhivatalos közvetítőként szolgálhat a nyugat és az orosz ortodox egyház között, ezért 2023-ban a Magyarországra látogató Ferenc pápával is találkozhatott, valamint közreműködhetett a kárpátaljai túszok szabadon engedésének megszervezésében. 2019-ben Semjén Zsolttól megkapta a Magyar Érdemrend Középkeresztjét, egy, a Szuzuki által megosztott, útlevélről készült fotó szerint pedig Hilarion nem sokkal Magyarországra helyezése után állampolgárságot is kapott.

The post Nem ad tájékoztatást a magyar kormány a szexuális zaklatással vádolt orosz egyházi vezető kettős állampolgárságáról first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!