Nem tudni, hány milliót keres Varga Judit tudományos oktatóként az általa tervezett intézetben

1 hét ezelőtt 12



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Megtagadta a válaszadást Varga Judit megbízási díjáról a Közép-európai Akadémia, így nem tudható meg, havonta hány millió forintot keres a volt miniszter, írja a Magyar Narancs.

Varga még a Miskolci Egyetem kuratóriumának elnökeként vett részt a közép-európai jogtudósokat foglalkoztató professzori hálózat alapításában. Miután a kuratóriumi posztokról az Európai Bizottság kérésére a kormánytagok lemondtak, Vargát kutatóként, oktatóként foglalkoztatták az akadémián.

A volt miniszter a legutóbbi vagyonnyilatkozatában 4-es besorolású sávot jelölt meg plusz jövedelemként, ami havi bruttó 1-5 millió forintos összeget jelent az akadémiától.

Az akadémiának öt kutatócsoport dolgozott, melyeknek a magyarok mellett mindenféle külföldi professzorok voltak a tagjai. A magyarok között ismert Varga Zs. András, a Kúria elnöke, valamint Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke. Előbbi a lap szerint ingyen vezeti kutatócsoportját 2022-24-ben, utóbbi 12 millió forintot kapott 2022-ben a „Jogi alapkutatások végzésére, konferencia előadás és disszeminációs esemény tartására és tudományos művek létrehozására irányuló megbízási és felhasználási szerződésének” teljesítéséért.

Mivel 2022-ben Varga Judit még nem dolgozott az akadémiának, a lap az egyetemi üvegzseb oldalon a 2023-as listát akarta megtekinteni – sikertelenül, mivel a munkacsoportok eredményeiről szóló beszámolók többsége 2022. júniusban záródik. Ezt az akadémia elmondása szerint idén tervezi frissíteni.

A nyilvános adatok alapján 2022-ben a kutatók 6 és 14,4 millió forint között kerestek. A megbízások összértéke majdnem elérte a félmilliárd forintot, miközben az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2022-ben a fenntartó alapítvány feladatai ellátására 400 millió forintot adott.

Egyébként a Miskolci Egyetem alá tartozó Akadémia székhelye nem Miskolcon, hanem Budapesten van. 2022-ben 16 milliót fizettek utólagos munkák elvégzésére a Schmidt Mária és gyermekei, Ungár Péter és Ungár Anna többségi érdekeltségében lévő Budapesti Ingatlan és Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-nek (BIF), amelytől a budapesti irodáikat bérlik.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!