Nemsokára kiderül, tényleg ártatlan-e a világ leghosszabb ideje siralomházban ülő halálraítéltje

2 hónapja ezelőtt 13



bohócdoktor szja 1% felajánlás

1966 nyarán tűz söpört végig egy sizuokai miso levesező tulajdonosának otthonában. A rendőrök a kiégett lakásban megtalálták a tulajdonos, a felesége és két gyereküknek a holttestét. Mindannyian szúrt sérülésbe haltak bele.

Hakamada Ivaót (Iwao Hakamada), a levesező alkalmazottját a rendőrség letartóztatta gyilkosság gyanújával, és a lakásból eltűnt 200 ezer jen eltűnésével is őt gyanúsították meg. Két év múlva kötél általi halálra ítélte a bíróság. Ez bő 45 éve volt, a férfi azóta a siralomházban várja a kivégzését, amivel ő a világ leghosszabb ideje siralomházban, vagy a mostanában divatos, angolszász eredetű kifejezéssel "halálsoron" várakozó elítéltje. Hakamada egyébként kitart ártatlansága mellett, mindvégig azt mondta, erőszakkal, napi 12 órás kihallgatásokkal csikartak ki belőle vallomást.

A rácsok mögül levelek ezreit írta a családjának, 1973-ben például úgy fogalmazott, hogy "egy ártatlanul elítélt rab vagyok a siralomházban. Arra kényszerültem, hogy a testemet átjáró állandó gyászban éljek. A szívem elmondhatatlanul kihűlt az ismeretlentől, a kivégzésről való félelelem miatt. Az egész testem remeg, mint akit egy hideg téli széllökés kapott el", írta.

Hakamada ügye 2014-ben vett fordulatot, az őt elítélő bíróság egyes bizonyítékokat megkérdőjelezhetőségük miatt kizárt az ügyből, és elrendelte a férfi szabadon bocsátását. Egy felsőbb bíróság aztán újratárgyalást rendelt el, ez 2023 márciusában kezdődött el, és szeptemberben hoznak majd ítéletet, számol be az ügyről az Observer, a Guardian vasárnapi testvérkiadása.

Az ügyészség továbbra is kivégeztetné a férfit, miközben az ügyet a halálbüntetés ellenzői érvként szokták felhozni saját álláspontjukra.

A most 88 éves exbokszoló fizikailag és lelkileg is betegségekkel küzd, a mostani tárgyalásokon nem jelent meg, és mentális állapota miatt nem tudott vallomást tenni. Ügyvédje arról beszélt, hogy az ügy megerősítette halálbüntetés-ellenességét, mert az elmúlt tíz évben megtapasztalhatta, mit tesz egy emberrel egy ilyen ítélet. "Nincs itt velünk, egy saját világban él. Ez történik, ha valakit tévesen elítélnek, és ezt nem lenne szabad engedni a mai társadalmakban", mondta.

A férfi nővére, a bátyja ügyében évtizedek óta küzdő, 91 éves Hakamada Himeko optimista, szerinte a cél látótávolságba került. "Nem csak a bátyámért csinálom, hanem máásokért is, akiket igaztalanul vádoltak és börtönöztek be", nyilatkozta újságíróknak szerdán. Japánban egyébként a bíróság elé kerülő büntetőügyek 99 százalékban elítéléssel végződnek, és nagyon ritkák az újratárgyalások.

Japán az USA mellett a másik G7-ország, ahol van halálbüntetés.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!