Netanjahu szerint Izrael amerikai fegyverek nélkül is „helytáll”

1 hét ezelőtt 10



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Benjamin Netanjahu Izrael miniszterelnöke azt mondta, Izrael „egyedül is helytáll”. Mindezt azután közölte, hogy az Egyesült Államok figyelmeztette, leállíthatja a fegyverszállításokat, ha teljes körű inváziót rendel el a gázai Rafahban. „Ha szükség lesz rá, egyedül is helyt fogunk állni. Ha kell, a körmeinkkel fogunk harcolni” – mondta Netanjahu.

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, Rafah lerohanása esetén visszatartanának néhány fegyvert. Az Egyesült Államok már korábban is szüneteltetett egy fegyverszállítmányt, mert aggályosnak tartotta, hogy a Gázai övezet déli részén, Rafahban nagyszabású szárazföldi műveletet hajtanak végre.

Netanjahu azt mondta, az USA figyelmeztetése a „76 évvel ezelőtti függetlenségi háborúra” emlékeztette, ahol „kevesen voltunk a sokak ellen”. „Nem voltak fegyvereink. Fegyverembargó volt Izraellel szemben, de nagy lelkierővel, hősiességgel és egységgel közöttünk, majd győztünk” – mondta az izraeli miniszterelnök.

Az ENSZ közölte, hogy hétfő óta több mint 80 000 ember menekült el Rafahból a folyamatos bombázások és az izraeli tankok elől. Az ENSZ figyelmeztetett, hogy a városban, ahol még mindig egymillió ember próbál menedéket találni, fogytán az élelem és az üzemanyag, mert a közeli átkelőkön keresztül nem érkezik segély a városba. Az izraeli csapatok átvették az ellenőrzést és lezárták az Egyiptommal közös rafahi átkelőt. (BBC)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!