Novák Katalin nem kért állami rezidenciát

1 hét ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Háromfős titkárság segíti munkájában a volt köztársasági elnököt, válaszolta az Index megkeresésére az Országgyűlés Sajtóirodája. A titkárság elhelyezéséhez megfelelő helyiséget kell biztosítani. Ennek költségeit, egyéb dologi és személyi feltételeit az Országgyűlés Hivatala finanszírozza. Ugyanakkor Novák Katalin a törvény 19. § (1) bekezdés a) pontja szerint lakás használatára nem nyújtott be kérelmet. 

A korábbi államfő élete végéig jogosult meghatározott feltételekkel gépjárműhasználatra, az autót és a biztonsági gépjárművezetőt a rendőrség biztosítja.

A törvény alapján a köztársasági elnök azokat az ellátásokat, illetve szolgáltatásokat, amelyeket még nem igényelt, élete végéig bármikor bejelentheti. Távozása ellenére továbbra is jár, élete végéig, az államfői fizetés, ahogy elődeinek is, márciustól 5,25 milliót kap.

Záró vagyonnyilatkozata szerint felerészben tulajdonosa Budapesten egy XI. kerületi, 240 négyzetméteres lakóháznak, egy 90 négyzetméteres lakásnak, egy 50 négyzetméteres szegedi garázsnak. A volt államfőé a XI. kerületben egy 56 négyzetméteres lakás, Szegeden egy 67, egy 166, illetve 174 négyzetméteres lakás, illetve Balatonlellén egy 47 négyzetméteres üdülő. 31 millió forintot tüntetett fel megtakarításként, nem tartozik senkinek, ingatlanjai bérbeadásából havonta 200-500 ezer forint közötti összeget kap.

A volt köztársasági elnök megbízatása február 26-án megszűnt, ugyanis az Országgyűlés elfogadta a lemondó nyilatkozatát. Novák Katalin a február 2-án kirobbant kegyelmi botrányba bukott bele. Akkor a 444 írta meg, hogy tavaly áprilisban a köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, akit a pedofil igazgató bűntársaként ítéltek 3 év 4 hónap börtönre. A kegyelmi ügy akkora felháborodást váltott ki, hogy Orbán Viktor alkotmánymódosítást kezdeményezett, majd azon a napon, amikor Novák Katalin bejelentette lemondását, a kegyelem ellenjegyzője, Varga Judit is távozott igazságügyminiszteri pozíciójából. Pár nappal később pedig Balog Zoltán lemondott a református zsinat éléről, miután kiderült, támogatta K. Endre kegyelmét.

The post Novák Katalin nem kért állami rezidenciát first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!