Nyáry Krisztián és Alföldi Róbert is nyílt levélben áll ki a szentesi gimnázium drámatagozatáért

1 hét ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

„Az egész országban elismert képzési modell évtizedek alatt alakult ki, és hozott megbecsülést a tagozatnak, az iskolának, valamint Szentes városának. Egy át nem gondolt, radikális változtatással ezt az örökséget nagyon gyorsan le lehet rombolni”

áll abban a nyílt levélben, amit számos ismert kulturális szereplő írt alá a szentesi Horváth Mihály Gimnázium (HMG) irodalmi-drámai tagozatának megmentése érdekében.

Az iskolában végzett hírességek, és megannyi volt diák úgy vélik, hogy a „HMG irodalmi-drámai tagozata és a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnázium együttműködése évtizedek óta a képzés sikerének biztosítéka. A magas presztízsű művészeti szakképző intézmény lecserélése egy teljesen más szakmai felkészültséggel és gyakorlati tapasztalattal rendelkező zeneiskolára az országszerte ismert pedagógiai műhely végét jelentené.”

Az ügy május közepén kezdődött, amikor a HMG drámatagozatos diákjainak szülei megkapták a levelet, miszerint a HMG vezetése megszakítja a kapcsolatot a középiskolával több mint 25 éve folyamatosan együttműködő, budapesti Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnáziummal (KIMI). Minderről ráadásul a KIMI igazgatója, Jakubeczné Illich Alíz értesítette az érintetteket. Jakubecznlvel állítása szerint a HMG vezetése részéről nem volt egyeztetés.

A döntés következménye a Mérce által idézett levél szerint az, hogy „a továbbiakban a KIMI már nem tudja támogatni a HMG drámatagozatát közös programokkal, tréningek tartásával, tanári továbbképzésekkel, ingyenes szállás biztosításával. Megszakadni látszik tehát a nagy hagyományokkal bíró közös munka”. A KIMI helyett szeptembertől a zenei profilú, de az utóbbi időben alapfokú művészeti iskolává vált Lajtha László iskolával működik együtt a HMG.

Miután a szülők felháborodtak, értekezletet kértek az intézményt vezető Sipos Kitti Lídia igazgatótól. Mikor az igazgatón – akiről egyébként márciusban derült ki, hogy fideszeseként indul az önkormányzati választásokon – számonkérték az egyeztetés, vagy legalábbis a tájékoztatás hiányát, Sipos azzal reagált:

„teljesen mindegy, hogyan gondolják önök, mert most már így lesz.”

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!