Oltalmat kérnek a törökök a döner kebabnak az Európai Uniótól

1 hét ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A törökök szeretnék elérni, hogy ne lehessen bármilyen húsos, zöldséges, pitába pakolt utcai kaját döner kebabnak hívni. Részletekbe menő pontossággal akarják meghatározni, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie annak, hogy valaki döner kebabként hirdethesse az általa kínált ételt – írja a Streetkitchen.

A hús vastagsága kritikus lehet: csak a 3-5 mm vastagságúra szeletelt nagy méretű bárány- vagy marhahúsból levágott hús minősíthető dönerhúsként. Nálunk időnként csalamádé is kerül a fogásba, sőt felvizezett csípős paprikakrémmel is előszeretettel ízesítenek – amennyiben a döner kebab valóban oltalmat kap, akkor ezeket már nem lehet ilyen név alatt árulni.

Döner kebab

Egy berlini döneresnél (fotó: Adam Berry/Getty Images)

Jelenleg egy három hónapos időszak zajlik, amikor érveket és ellenérveket ütköztetnek. Valószínűleg a görögök sem hagyják majd szó nélkül a török kérést, ugyanis eredetileg Görögországban mutatkozott be a döner az 1922-es görög-török találkozó után, csak náluk a gyros nevet kapta. Ezt vitték haza a törökök, majd nevezték át dönernek.

A lap szerint az európai dönergazdaság becsült mérete 3,5 milliárd euró. Ez lehet az oka, hogy a törökök örömmel megreguláznák és a bevétel nagyobbik részét magukhoz terelnék azzal az üzenettel, hogy csak az eredeti döner kebab érdemel figyelmet.

The post Oltalmat kérnek a törökök a döner kebabnak az Európai Uniótól first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!