Őrjöngő képviselő, szelfizgető tömeg – Egy Ausztráliában élő magyar számolt be III. Károly és Kamilla látogatásáról

2 órája ezelőtt 3



bohócdoktor szja 1% felajánlás

III. Károly és Kamilla hercegné a napokban Ausztráliában tartózkodik. Nem ez az első eset, hogy a brit király odalátogat, olyannyira nem, hogy egészen pontosan ez már a tizenhetedik alkalom, hogy Ausztráliában jár. Károly mindössze 17 éves kamasz volt még, amikor két szemesztert az egyik ausztrál iskolában töltött; később már fiatal férfiként tért vissza, aztán pedig feleségével Diana hercegnével és fiával Vilmossal utazott Ausztráliában. A mostani látogatás mindezek ellenére is rendhagyó: ez ugyanis az első alkalom, hogy Károly, uralkodóként jár a kontinensnyi országban.

A kamasz Károly herceg Ausztráliában 1966-ban.

A kamasz Károly herceg Ausztráliában 1966-ban. (fotó: Central Press/Hulton Archive/Getty Images)

Őrjöngő képviselő, tapsoló tömeg

A nyilvánosságra hozott videókból és a beszámolókból alapvetően az derül ki, hogy a királyt és a királynét több ezren követik a programjaikon. A vasárnapi mise után például, rengetegen várakoztak a templom körül, hogy találkozhassanak az uralkodóval, és a felvételek tanúsága szerint Kamilla királyné is rengeteg bókot kapott, pedig őt aztán szinte mindig kritizálják. A királyi pár hivatalos programjait egyébként jelentősen könnyítették, a királynál ugyanis az év elején daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, és jelenleg éppen az utazása miatt szüneteltetik is  a kezelését. A leglényegesebb változtatás a programban az, hogy III. Károly az eredeti tervekkel ellentétben nem keresi fel Új-Zélandot.

A látogatás hétfői napján nagy visszhangot kiváltó incidens történt, amikor III. Károly beszédét követően egy szenátor gyarmatosítás elleni jelszavakat kiabált  a parlamentben. A szőrmeköpenybe öltözött Lidia Thorpe, független őslakos szenátor azt kiabálta ezt uralkodónak:

Ön nem az én királyon, nem a mi királyunk, önök népirtást követtek el a népünk ellen! Adják vissza a földünket, a babáinkat, a népünket, adják vissza, amit elloptak tőlünk!

A politikai kirohanásairól és a monarchiával szembeni heves ellenállásáról ismert szenátor azt is követelte, hogy az ausztrál kormány kössön megállapodást az őslakosokkal. Az incidenst követő napon egyébként III. Károly egy olyan központot látogatott meg, amely az őslakosok számára nyújt támogatást szociális, oktatás és egészségügyi területen. Erről posztoltak is a királyi család hivatalos oldalán.  A kérdés mindezek után adja magát: vajon kik vannak többségben? A többezres lelkes és üdvözlő tömeg, vagy a monarchia ellenes Lidia Thorpe és csapata?

Lidia Thorpe rendzavarása

Lidia Thorpe rendzavarása (fotó: Profimedia)

Virágok és szelfik

Megkérdeztünk egy korábbi újságírót, aki immár nyolc éve Ausztráliában él, és arra kértük, mesélje el, mit tapasztal Károly érkezése kapcsán. „Én úgy érzékelem, hogy Károly és Kamilla utazása alapvetően az egész országot lázban tartja. Amit mi látunk az egy néhány napos látogatás, de amiről már nem számolnak be a lapok, hogy milyen hosszas készülődés előzte meg az érkezésüket. Szintén saját tapasztalatom, de azt mondanám, hogy az ausztrálok nagy rajongói a királyi családnak. A tévék és a rádió folyamatosan közvetítenek a királyi pár hat napos látogatásának eseményeiről. Az, hogy virágokkal várja őket a tömeg, és mindenki egy szelfit szeretne tőlük, szintén igaz”- meséli Réka.

Nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni, azokat az eseteket sem, amelyek az elmúlt 20 évben történtek. Ilyen volt például az, amikor 1994-ben egy David Kang nevű tüntető két üres lövést adott le egy pisztollyal Sidney-ben, Károly beszéde alatt. Hozzá csatlakozik a korábban említett Lidia Thorpe is a kirohanásával.

Károly és Kamilla Sydneyben

Károly és Kamilla Sydneyben (fotó: Profimedia)

Megosztja az országot a monarchia, de még erős a támogatottsága

„Erre azt mondhatom, hogy eltekintve attól az esettől, amikor a canberrai látogatásakor a képviselőasszony azt üvöltötte neki, hogy: »Te nem vagy az én királyom!«,  az ausztrálok nagy többsége szereti a királyi családot. Az már más kérdés, hogy vajon a többség támogatja-e a monarchiát”– magyarázza Réka. Nos, legutóbb 2023 szeptemberében készült egy felmérés, ami szerint minden harmadik ausztrál azt szeretné, ha az ország mielőbb köztársasággá válna (32%), de nagyságrendileg ugyanennyien szeretnék azt is, hogy az ország alkotmányos monarchia maradjon(35%). Kanada után Ausztrália a világ második legnagyobb területű alkotmányos monarchiája. Mindkét országban a brit korona formális fennhatósága érvényesül, de mindkét ország Nagy-Britanniától független parlamenti demokrácia. Károly egyébként a parlamentben tartott beszédének egy részében Ausztrália nagyságát, fontosságát és egyediségét dicsérte.

Az első látogatásom óta eltelt hat évtized során természetesen mind folytonosságnak, mind nagy változásnak tanúja voltam. Érdemes elgondolkodni azon, hogy Ausztrália egyedi jellege megmaradt és egyben fejlődött is, valamint hogy az ország erősebbé vált annak eredményeként, hogy az egyik legmultikulturálisabb nemzetté vált a Földön

 – mondta az uralkodó.

„Mi két órányira lakunk Sydneytől, egy Maitland nevű városban. Ide 1983-ban látogatott el legutóbb Károly, még Diana hercegnővel együtt. Rengetegen emlékeznek rá, azt látom, hogy a közösségi médiát is elárasztották azok a fotók, amelyeket még akkor készítettek a helyiek. Volt olyan ismerősöm, akinek Károly kezet csókolt. Visszatérve a jelenhez, ma Károly az Operához látogat el, ahova az előrejelzések szerint sok rajongó elkíséri majd őket” – zárja a beszámolóját Réka.

Nézd meg az Ausztráliában készült királyi fotókat a galériánkban!

 

Monarchia, vagy sem?

Ausztrália több mint egy évszázadon át brit gyarmat volt, amely során ausztrál őslakosok ezreit ölték meg, és egész közösségeket telepítettek ki. Az ország 1901-ben de facto függetlenné vált, de soha nem vált teljes jogú köztársasággá, államfője a mindenkori brit uralkodó maradt. III. Károly hatnapos látogatáson tartózkodik Ausztráliában. Ez az első nagyobb tengerentúli körútja azóta, hogy idén bejelentette rákbetegségét. 

Ausztráliában 1999-ben már tartottak egy népszavazást arról az alkotmánymódosítási javaslatról, amelynek értelmében az ország köztársasággá alakult volna át, de a választók 54,87 százaléka – 95,1 százalékos részvételi arány mellett – nemmel voksolt az indítványra.

(mti)

The post Őrjöngő képviselő, szelfizgető tömeg – Egy Ausztráliában élő magyar számolt be III. Károly és Kamilla látogatásáról first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!