Oroszországot vádolta az észt külügyminiszter a GPS-jelek zavarásával a Baltikum térségében

2 hete ezelőtt 15



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Oroszországot vádolta Margus Tsahkna észt külügyminiszter csütörtökön a GPS-jeleknek a Baltikum térségében történő zavarásával, amely fennakadásokat okoz az ottani országok légi közlekedésébent. Észtországban az utóbbi időben egyre gyakoribbak a GPS navigációs rendszer okozta fennakadások.

A balti ország hatóságai szerint a GPS-jeleket orosz területről zavarják, és a probléma egyre nagyobb lett az Ukrajna elleni orosz háború 2022. februári kezdete óta.

Tudjuk, hogy Oroszország zavarja a GPS-jeleket az Ukrajna elleni támadás kezdete óta. Az elmúlt másfél évben ez a probléma igen súlyossá vált a térségben

mondta a miniszter az észt televízióban egy csütörtöki rádiójelentés szerint.

Margus Tsahkna közölte: Észtországon kívül Lettország, Litvánia, Finnország, Norvégia, Svédország és Lengyelország is küzd a GPS-jelek zavarásával. A miniszter szerint a GPS elleni támadás az életüket zavaró és minden nemzetközi megállapodást sértő hibrid akció része.

Egy egyezmény szerint, amelynek Oroszország is részese, senki sem zavarhatja a GPS-jeleket. Ugyanakkor számos bizonyíték van arra, hogy a zavarás Szentpétervár, Pszkov és Kalinyingrád térségéből érkezik – tette hozzá a külügyminiszter.

A múlt héten a Finnair finn légitársaságnak Észtország második legnagyobb városába, Tartuba tartó két járatát kellett átirányítani a GPS-jelek zavarása miatt.

(MTI)

The post Oroszországot vádolta az észt külügyminiszter a GPS-jelek zavarásával a Baltikum térségében first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!