Ötven évnek kellett eltelnie, hogy kiderüljön: nem egy sonkás szendvics okozta a fiatal énekesnő halálát

1 hét ezelőtt 13



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Frusztrálónak és felfoghatatlannak nevezte azt, hogy egész életében édesanyja halálával kapcsolatban vicceltek, felszabadította, mikor megtudta, csak egy jóhiszemű pletyka állt az évtizedes hazugság mögött – derült ki Mama Cass Elliot lánya, Owen Elliot-Kugell könyvéből – írja a BBC.

Évtizedek óta makacsul tartja magát a legenda, hogy Cass tragikusan korai halálát egy sonkás szendvics okozta. A The Mamas & The Papas egyik énekesnője 1974-ben mindössze 32 évesen hunyt el. Halálát először ételmérgezésnek tulajdonították, de felmerült a túladagolás is, ám a boncolás nem mutatott ki tudatmódosítókat, végül szívelégtelenség lett megadva hivatalos okként. A gyanús körülmények miatt szinte azonnal pletykálni kezdtek a halál valódi okáról, az egyik már-már törvényszerűen a drogtúladagolás volt – Elliott függő volt –, ennek egyik szürreális vadhajtásaként volt egy olyan elmélet is, miszerint egy sonkás szendvics miatt lelte halálát. A mítosz olyannyira elterjedt, hogy humorforrásként épült be a köztudatba, többek közt Mike Myers is poénkodott vele Austin Powersként.

Elliot-Kugell hétéves volt, mikor édesanyja meghalt, és most megjelenő könyvében, a My Mama, Cassben arról írt, mennyire nehezítette meg az életét a sokak által poénként kezelt információ.

Kislányként nagyon gyakran előfordult, hogy bár az iskolai barátaim nem tudták ki az anyám, a szüleik igen, így mikor átmentem valakihez játszani, sokszor megkérdezték tőlem, hogy »tényleg egy szendvicstől fulladt meg az anyád?« Nyilván zavart, mert egy borzasztó sztori volt, és tudtam, hogy nem igaz. Nagyon kegyetlen, hogy egy ilyen pletyka el tudott terjedni. Rendesen megkínzott

– vallotta Elliot-Kugell.

Édesanyja utolsó pillanatairól is mesélt: azon a végzetes júliusi, londoni napon a rendkívül szoros időbeosztása miatt 36 órája volt ébren: előbb Mick Jagger születésnapi bulijára kellett mennie, onnan egyenesen egy ünnepi reggelire, amelyet a tiszteletére rendeztek, majd egy újságíróval kellett teáznia.

Mire hazaért a lakásába, másnap délután volt. Éhes volt, a táncosa készített neki egy szendvicset az egyetlen dologból, amit a hűtőben talált, sonkából, majd odatette az ágya mellé. Sosem evett belőle

– nyilatkozta. A helyszínen megtalált szendvics vezetett a találgatásokhoz.

Hozzátette azt is, hogy az egész szendvics-mizériának van egy másik oldala is: édesanyja súlyproblémái is más, negatív megvilágításba kerülnek a sztori által. Cass ugyanis hét éves kóra óta küzdött a túlsúllyal, tinédzserkorában amfetamintartalmú gyógyszerrel pörgették fel az anyagcseréjét, lánya szerint itt kezdődtek a bajok, innentől élete állandó részét képezték a drogok és a diétázás. Ezt kötötték össze gúnyosan azzal, hogy a habzsolás miatt halt meg.

Azt is megosztotta, hogyan szerzett tudomást a pletyka eredetéről. Akkor történt, amikor édesanyja egy barátjával, az újságíró Sue Cameronnal ebédelt. Ekkor Owen száját elhagyta a költői kérdés, vajon honnan eredhetett ez a pletyka. Legnagyobb meglepetésére Cameron annyit válaszolt, hogy ő indította. Bevallotta, azért kezdte el terjeszteni a pletykát, mert az énekesnő menedzsere, Allan Carr erre kérte.

Olyan sok kortársa halt meg drogtúladagolásban, Carr pedig mindenképpen meg akarta védeni. És akkor ott volt az a szendvics

Cameron visszaemlékezése szerint Carr a helyszínen a szendvicset látva kitalálta a fulladásos sztorit, és szólt az újságírónak, hogy hintse el a pletyka magját az újságban, hogy amíg nem tudnak biztosat, így vegyék elejét a drogtúladagolásról szóló híreszteléseknek. Az elhintés azonban túl jól sikerült, a többi pedig már történelem. Elliot-Kugell számára nagy megkönnyebbülés volt megismerni az évtizedeken át titkolt történetet:

Carr meg akarta védeni az ügyfele örökségét, és nagyon bizarr formában, de sikerült is. Most, hogy ezt megtudtam, végre értem.

The post Ötven évnek kellett eltelnie, hogy kiderüljön: nem egy sonkás szendvics okozta a fiatal énekesnő halálát first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!