Párezer látogató végre bejuthat a húsz éve épülő Nagy Egyiptomi Múzeumba

2 órája ezelőtt 1



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Majdnem két évtizede épül az egyiptomi kormány gigászi presztízsberuházása, a Nagy Egyiptomi Múzeum (Grand Egyptian Museum, azaz GEM). Eddig több mint 1 milliárd dollárt költöttek rá, átadásának időpontját azonban továbbra sem jelentették még be. Most részben megnyitja csarnokait: négyezer szerencsés látogató juthat be a fő kiállító egységekbe egy próbaüzem során – írja a Guardian.

Az egyiptomi kormány 2002-ben hirdetett globális pályázatot a világ legnagyobb ókori régészeti gyűjteményét bemutató komplexum megtervezésére, maga az építkezés 2005-ben kezdődött meg. A gízai piramisok közelében zajló építkezést aztán a 2011-es Arab tavasz és a koronavírus-járvány miatt is hosszabb időre le kellett állítani. A mostani próbanyitás célja, hogy a hivatalos nyitásnál felkészültebbek legyenek, például előre azonosítani tudják a múzeum várhatóan zsúfolt területeit.

A GEM elkészülése után a világ legnagyobb régészeti múzeuma lesz, több mint százezer leletet állítanak majd ki Egyiptom ókori kincseiből – ígéri az állami információs honlap. A tizenkét nyitott csarnokot a történelmi korok szerint rendszerezték, mindegyikben legalább 15 000 műtárgyat mutatnak be. A múzeum egyes részei 2022 vége óta korlátozottan látogathatók, a nagycsarnok, a nagy lépcsőház, több kereskedelmi egység és a külső részek hozzáférhetőek a látogatók számára, de a fő kiállító tereket most először lehet majd végigjárni.

The post Párezer látogató végre bejuthat a húsz éve épülő Nagy Egyiptomi Múzeumba first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!