Petcast. Az állati podcast: Cuki kis apróságok a rágcsálók – de nem könnyű őket jól tartani!

1 hét ezelőtt 8



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az adásból kiderül tehát, hogy teljesen téves az a közkeletű elképzelés, miszerint csak azért, mert ezek a kisállatok jellemzően olcsón beszerezhetők, kevesebbe kerül a tartásuk. Meg az is, hogy egy kicsi állatkát könnyebb gondozni, mint mondjuk egy kutyát. De irreális elgondolás az is, hogy ezeket a kisállatok, csak azért, mert olyan cuki pofijuk van, tökéletes kedvencek gyerekeknek, ugyanis a rágcsálók nem szeretik, ha simogatják, babusgatják őket. Sőt, stresszként élik meg, és akár bele is betegedhetnek.

Vakula Tímea szerint rágcsálót tartani nem nehéz, csak oda kell figyelni, ő maga az Együtt a Kisállatokért Alapítvány elnökeként sajnos elég sok rossz példát is lát.

„Sok olyan gazdival találkozunk, aki imádja az állatát, és a legjobbat szeretné neki, de nagyon rossz információkat kapott, emiatt szeretetből állatkínzó gazdi lesz. De ők azok, akiket jobb irányba lehet terelni, és akkor az egy jobb élet lesz embernek is, állatnak is. És vannak olyanok, akiket nem, de ők azok, akik azt mondják, hogy ’jaj, ezek csak ketrecállatok és unalmasak, és nem is lehet velük mit kezdeni’, és rövid idő után befejezik a tartást. Igazán örömet egyébként annak fog okozni, aki rengeteg energiát beletesz.”

Számos más tévhit is szóba kerül még ebben az epizódban, amiben sorra vesszük, hogy

  • Mi(k) a hátránya(i) és mik az előnyei az ilyen kisállatok tartásának?
  • Mi mindenre készüljön, aki rágcsálót szeretne tartani?
  • Hogyan kell jól tartani ezeket a kisemlősöket: mekkora a helyigényük, milyen a számukra megfelelő tartási hely, hogyan tápláljuk őket helyesen?
  • Melyik fajt lehet, sőt kell párban tartani, és melyiket tilos?
  • Jó ötlet-e ha a zsákmányállatok mellett ragadozónk, például cicánk, kutyánk is van?
  • Melyik faj meddig él, vannak-e speciális betegségeik?

Beszélünk persze a nyolc éve működő Együtt a Kisállatokért Alapítvány munkájáról is, ezen belül arról, hogy a COVID-19 óta sajnos havi szinten átlagosan százan keresik meg őket azzal, hogy szeretnének szabadulni kisállatuktól.

Hallgasd meg a Petcast korábbi kisállatos adását is!

Minden vágyd egy nyuszi? Erre készülj!

The post Petcast. Az állati podcast: Cuki kis apróságok a rágcsálók – de nem könnyű őket jól tartani! first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!