Pofánk leszakad: Birkás Balázst pont szülővárosában nem indította a Szövetség a kajak-kenu EB-n, meglepő magyarázatot adott nekünk az MKKSZ

1 hét ezelőtt 15



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Irtó büszkék vagyunk szegedi sportolóinkra, akik sorra hozzák nekünk a fényesebbnél fényesebben ragyogó érmeket, ezzel is öregbítve városunk és a sportág hírnevét. Köztük Birkás Balázs, világ- és Európa-bajnok kajakozónk, a Szegedi Vízisport Egyesület versenyzője. Éppen ezért volt hatalmas meglepetés, hogy az EB-t megelőző két válogatóversenyen elért győzelme ellenére sem indította őt pont a szülővárosában, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a vasárnap véget ért Maty-éri kajak-kenu EB-n. Az okokról Birkás Balázst, a szegedi klubot és a Magyar Kajak-Kenu Szövetséget (MKKSZ) kérdeztük, akik meglepő választ adtak érdeklődésünkre.

„Milyen világban élek, ha két nyeréssel nem tudok indulni egy Európa Bajnokságon, két válogató nyerés után váratlanul ért, hogy nem indulhatok az Európa-Bajnokságon.” – mondta el Birkás Balázs. Mint azt láthattuk, a Szegeden rendezett kajak-kenu EB-n Birkás Balázs, a Szegedi Vízisport Egyesület versenyzője nem indult K-1 200 méteren annak ellenére, hogy megnyerte a szám második válogatóját is június elején szintén Szegeden. Helyette Kurucz Levente szállt vízre a Maty-éren. Ez nem csak számunkra, hanem a szegedi szurkolók számára is nem várt meglepetés volt. Azért is, mert Birkás Balázs erre a nagy versenyre tette fel az idei évét, mivel nem lesz ott az Olimpián, hiszen a 2024-es párizsi játékokon sajnos nincs K-1 200 méteres szám. A Szövetség döntése miatt pedig az Európa Bajnokságon való szerepléstől is elesett.

A FELKÉSZÜLÉSI TERVBEN LEÍRTAK NYITVA HAGYNAK NÉHÁNY KÉRDÉST

Mint Birkás Balázs elmondta, mint minden évben, a felkészülési terv alapján határozta meg a reális célokat és tervezte meg a felkészülését. Elmagyarázta, a felkészülési tervben van egy szövegrész, ami nyitva hagy néhány kérdést. Ez így hangzik: “Férfi K-1 200, 500 és 5000 méter: – a nem olimpiai egyes hajó egységekben a szövetségi kapitány 2024. évi eredmények ÉS! a válogató versenyeken olimpiai számban elért eredmények alapján nevez.”

NINCS KONKRETIZÁLVA, MI A PRIORITÁS

Birkás Balázs elmondta, ezzel a meghatározással az a gond, hogy a mondat nem konkretizálja, hogy mi a prioritás. „Ez az én értelmezésem szerint azt jelenti, hogy 500 méter alapján is indíthat versenyzőt 200 méteren a szövetségi kapitány. Ebből a mondatból nem lehet kiolvasni, hogy az olimpiai számok prioritást élveznek-e“ – világított rá a problémás részre a sportoló, mivel ezt az utóbbi indoklást kapta.

BIRKÁS BALÁZS IDEI CÉLJA A KAJAK-KENU EB VOLT

„Mivel a felkészülési terv megfogalmazása nem teljesen egyértelmű – ami jellemzően kiskaput hagy a csapat kijelölésében, ezáltal kiszámíthatatlanná is teszi azt bizonyos esetekben – ezért kezdeményeztem még januárban a szövetségi kapitánnyal egy egyeztetést, hogy kijelöljük számomra a lehetséges utat, hogy tudjam milyen elvárásoknak kell eleget tennem. A célom az volt, hogy versenyezhessek a kajak-kenu EB-n. A kapitány úr segítőkész volt, és jelezte, -írásban is-, hogy lesz 200 méteres versenyszám rendezve az I. válogatón, majd az eredményesebb versenyző a szegedi Világkupán kvalifikálódik az EB-re – árulta el Birkás Balázs. Hozzátette, úgy érzi, teljes mértékben szabálykövető volt, és körültekintően járt el, hogy a lehető legjobban fel tudjon készülni egy világversenyre. „Profi sportolóként ezzel a céllal terveztem meg az egész szezont, és áldoztam rá sok időt és pénzt, szerveztem tavaszi melegvízi edzőtábort – önköltségen, amire a VB válogató felkészüléshez nem lett volna szükség -, hogy megfelelően fel tudjak készülni a korai válogatóra és a világkupára, melyeken sikeresen is szerepeltem.”

A SZEGEDI VÍZISPORT EGYESÜLET SZERINT BALÁZS MEG TUDTA VALÓSÍTANI AZ ÁLTALA MEGFOGALMAZOTT CÉLKITŰZÉSEKET

Hogy Birkás Balázs felkészülése mennyire sikeres volt, azt nem csupán a szegedi két válogatóversenyen megszerzett győzelme igazolja, hanem a Szegedi Vízisport Egyesület szerkesztőségünknek küldött levelében is megfogalmazta: „Birkás Balázs a Szegedi Vízisport Egyesület saját nevelésű versenyzője – valamennyi versenyzőnk mellett az ő jövője különösen fontos számunkra. Balázs felkészülése a körülményekhez képest jól sikerült, és meg tudta valósítani az általa megfogalmazott célkitűzéseket“ – írták.

BALÁZS VISZONT EREDMÉNYEI ELLENÉRE SINCS OTT AZ EB-N

A világ- és Európa-bajnok kajakozó azonban eredményei ellenére sincs ott a szegedi gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokságon. „Nekem semmi problémám nem lett volna azzal, ha az EB-re tényleg az 500 méteres alapján lehet kvalifikálni, nekem azzal van bajom, hogy ez nem lett a megfelelő módon kommunikálva, és ez hátrányosan érintett több versenyzőt is, nem csupán engem. A hasonló szituációk elkerülése közös érdek“ – mondta el Birkás Balázs.

KURUCZ LEVENTÉNEK MÉG EL KELLETT VOLNA INDULNI A MÁSODIK VERSENYEN, HOGY KIDERÜLJÖN Ő E A LEGGYORSABB, AKIT KVALIFIKÁLNAK AZ EB-RE

Mint Birkás Balázs elmondta, Kurucz Levente, ha a felkészülési terv szövegét úgy értelmezzük, hogy HA az olimpiai számok prioritást élveznek, teljesen jogosan indult az EB-n, a felkészülési terv nem mondja ki, hogy őt nem lehet jelölni. Ami miatt az emberek értetlenül állnak a döntés előtt, és nem érzik fairnek, hogy a 200-on eredményesebb, és aktuálisan is jobb formában lévő versenyző helyett miért az 500 méter párosra összepontosító Kurucz indulhatott.

AZ MKKSZ SZERINT A JÚNIUS ELEJI SZEGEDI VERSENY NEM MINŐSÜLT VÁLOGATÓNAK

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség ezzel kapcsolatban érdeklődésünkre közölte, „a június 5-7. közötti szegedi versenyen a férfi K-1 200 méter nem minősült válogatónak, csupán tájékoztatót rendeztek ebben a számban. Hüttner Csaba, felnőtt szövetségi kapitány mindezek fényében a fentiekben leírtak szerint járt el a szóban forgó versenyszám magyar indulójának megnevezésekor“ – írták. A Szövetségnél érdeklődtünk további, Olvasóinktól kapott információkkal kapcsolatban is, ám kérdéseinkre már csak azt a választ kaptuk, hogy „a továbbiakban nem kívánunk erről nyilatkozni és Önöket is arra bíztatjuk, hogy figyeljék a szegedi Európa-bajnokság történéseit, velünk együtt legyenek büszkék arra, hogy a sportágban az olimpia és a paralimpia előtti utolsó nemzetközi versenyt Szegeden rendezik és szurkoljanak a magyar csapat tagjainak“ – írták, amit meg is tettünk természetesen, hiszen minden eredményről örömmel és büszkeséggel be is számoltunk Nektek.

A témával kapcsolatban mint a Szegedi Vízisport Egyesület kiemelte, „az Egyesület azon lesz, hogy Balázs folytassa a felkészülését, és kivívja az indulási jogot a nem olimpiai számok világbajnokságára“.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!