Pokoli hőhullám és áramhiány sújtja Malit, ahol a jég drágább lett a kenyérnél

2 hete ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A brit közszolgálati média által megszólaltatott bamakóiak szerint egy adag jég ára 75 forintnyi nyugat-afrikai franktól 300-500 frankig terjedhet Mali fővárosában: utóbbi 200-300 forintnak felel meg, de például egy bagett 150 forintnyi frankba kerül – nem is beszélve arról, hogy az Empower Mali statisztikája szerint az ország lakosságának fele kevesebb, mint napi 500 forintból kell, hogy kijöjjön (ez a globális szegénységi küszöb, jelenleg 1,25 dollár).

A problémát jelentősen súlyosbítja, hogy a dollárban számolva százmilliós adósságokat görgető állami elektromossági vállalat képtelen lépést tartani a növekvő kereslettel, így az egész napos áramkimaradások sem szokatlanok. A maliak emiatt gyakrabban főznek, és gyakrabban is kell kidobniuk a maradékot. Az április eleji, 48 fok fölötti maximumokkal járó előző hullámnak több mint 100 áldozata volt, elsősorban idősek és kisgyerekek között. A portál által megszólaltatott orvos, Yacouba Toloba kórházába most naponta 15 beteget visznek be a hőség miatt, de van térség, ahol elővigyázatosságból bezárták az iskolákat, és a muszlim többségű ország lakosságának azt tanácsolták, a Ramadán alatt ne tartsák a böjtöt.

A World Weather Attribution szervezet tudósai szerint a fosszilis energiahordozók használata 1,5 fokkal tolta ki az ilyen hőhullámok maximumát.

The post Pokoli hőhullám és áramhiány sújtja Malit, ahol a jég drágább lett a kenyérnél first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!